Na hlavný obsah

Ruské sily postúpili ďalej do centra Bachmutu, tvrdí ISW

Pravdepodobne tu obsadili niekoľko významných budov.

Ruské sily postúpili ďalej do centra Bachmutu, tvrdí ISW
Ukrajinský vojak s granátometom neďaleko Bachmutu. Foto: TASR/AP

Ruské sily postúpili ďalej do centra Bachmutu a pravdepodobne tu obsadili niekoľko významných budov. Uviedol to vo svojej pravidelnej analýze situácie na ukrajinskom bojisku americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW). V okolí obliehaného mesta boli útoky odrazené, hlási ukrajinský generálny štáb.

Na základe zverejnených snímok s potvrdeným miestom obstarania ISW uvádza, že jednotky ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny zrejme obsadili štadión, budovu vojenskej prokuratúry či kostol v centre Bachmutu.

Analytici tiež citujú ruských vojenských blogerov. odľa ktorých sa ruským silám podarilo prelomiť ukrajinskú obranu v severnej, južnej a centrálnej časti mesta. Nespresnili však, kde presne sa prelom odohral.

Ukrajinský generálny štáb v rannom hlásení oznámil, že Rusi pokračujú v útokoch s cieľom obsadiť celé mesto Bachmut. Intenzívne boje podľa neho pokračujú. Útočné operácie severozápadne a juhozápadne od Bachmutu, ktoré mali za cieľ odrezať ukrajinských obrancov od zásobovacích trás, skončili podľa neho neúspechom. Už v piatok štáb pripustil, že Rusi ovládli väčšinu mesta.

O východoukrajinský Bachmut zvádzajú ukrajinskí obrancovia a ruské invázne sily ťažké boje už pol roka. Podľa západných vojenských analytikov má Bachmut spornú strategickú dôležitosť. A to pre dĺžku bojov a veľkým stratám na oboch stranách však získal veľký symbolický význam.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet