Na hlavný obsah

Ruskí vyšetrovatelia obvinili amerického novinára zo špionáže

Ten všetky obvinenia odmietol.

Ruskí vyšetrovatelia obvinili amerického novinára zo špionáže
Dodávka s americkým novinárom Evanom Gershkovichom opúšťa súd v Moskve. Foto: ČTK/AP/Alexander Zemlianichenko

Ruskí vyšetrovatelia obvinili novinára amerického denníka The Wall Street Journal (WSJ) Evana Gershkovicha zo špionáže. S odvolaním sa na svoj zdroj to v piatok (7. 4.) uviedla agentúra Interfax. Novinár podľa agentúry TASS všetky obvinenia kategoricky odmietol a uviedol, že sa v krajine zaoberal len novinárskou činnosťou.

„Gershkovich bol obvinený,“ informoval Interfax. Ako agentúra doplnila, ide o obvinenie zo špionáže podľa článku 276 Zákonníka Ruskej federácie.

Gershkovichovo zadržanie na konci marca oznámila ruská tajná služba FSB. Tá uviedla, že Američana zadržala v Jekaterinburgu na Urale pri pokuse získať tajné informácie, a začala proti nemu trestné stíhanie.

Podľa FSB Gershkovich zhromažďoval pre americkú stranu informácie o vojensko-priemyselnom sektore v Rusku, ktoré predstavovali štátne tajomstvo. Hrozí mu až 20 rokov vo väzení.

Novinár aj WSJ obvinenia zo špionáže už skôr odmietli ako úplne nepodložené. Súd následne Gershkovicha poslal do moskovskej väznice Lefortovo.

Medzi Moskvou a Západom vládne zvýšené napätie od vlaňajšieho vpádu ruských vojsk na Ukrajinu. Kremeľ po invázii zosilnel represie proti opozícii aj novinárom a tvrdo zakročil proti všetkým, ktorí sa verejne odchýlia od jeho oficiálneho výkladu udalostí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet