Na hlavný obsah

Rusko a Ukrajina si vymenili spolu vyše 200 vojnových zajatcov

Medzi nimi sú vojaci, námorníci i pohraničníci.

Rusko a Ukrajina si vymenili spolu vyše 200 vojnových zajatcov
Na snímke ukrajinský vojak pomáha zranenému vojakovi v oslobodenej Charkovskej oblasti. Foto: TASR/AP

Rusko a Ukrajina si v pondelok (10. 4.) vymenili spolu vyše 200 vojnových zajatcov. Informovala o tom televízia CNN.

Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že sa z územia ovládaného ukrajinskými silami do Ruska vracia 106 ruských vojakov, ktorí boli „zajatí a v smrteľnom nebezpečenstve“.

Vedúci kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak potvrdil, že prišlo k výmene zajatcov, v rámci ktorej sa domov vráti 100 Ukrajincov. Podľa Jermaka sú medzi nimi vojaci, námorníci i pohraničníci.

Medzi prepustenými sú podľa Jermaka obrancovia Mariupolu, Azovstaľu a Hostomeľu, ktorí majú vážne zranenia a sú chorí. Dodal, že prioritou ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského je, aby sa domov vrátili všetci Ukrajinci.

Viac podrobností o výmene väzňov poskytlo Ukrajinské koordinačné centrum pre zaobchádzanie s vojnovými zajatcami, ktoré vo vyhlásení uviedlo: „Po ďalšej výmene vojnových zajatcov sa domov vracia 80 obrancov a 20 obrankýň. Deviati z nich sú dôstojníci a zvyšní sú vojaci a seržanti. Takmer polovica prepustených zajatcov majú vážne zranenia, choroby alebo ich mučili. Najmladší z oslobodených obrancov má 19 rokov.“

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet