Na hlavný obsah

Rusko chce pracovníkov Záporožskej elektrárne držať ako rukojemníkov, tvrdí Enerhoatom

Doviezli tam veľké množstvo zásob.

Rusko chce pracovníkov Záporožskej elektrárne držať ako rukojemníkov, tvrdí Enerhoatom
Snímka Záporožskej jadrovej elektrárne. Foto: ČTK

Rusi priviezli do okupovanej ukrajinskej Záporožskej jadrovej elektrárne veľké množstvo zásob potravín a vody. Uviedla to v piatok (14. 3.) ukrajinská štátna jadrová spoločnosť Enerhoatom.

Rusko sa podľa nej chystá v zariadení – pre nedostatok jadrových odborníkov v atómovej elektrárni a všeobecne očakávanej ukrajinskej protiofenzíve – dlhodobo držať ako rukojemníkov tamojších ukrajinských zamestnancov. Moskva sa k týmto informáciám nevyjadrila.

„Je pravdepodobné, že okupanti po jednej z ďalších pracovných zmien nepustia zamestnancov elektrárne a násilím ich v Záporožskej jadrovej elektrárni zablokujú,“ napísal Enerhoatom na sociálnej sieti telegram.

„Podobný trik už okupanti vykonali na začiatku plnej invázie, keď uzavreli zmenku v Černobylskej jadrovej elektrárni. Vtedy útočníci asi mesiac nepustili zamestnancov elektrárne domov a držali ľudí ako rukojemníkov až do konca okupácie,“ píše spoločnosť.

Ruská armáda napadla Ukrajinu na konci vlaňajšieho februára. Zo severu krajiny, kde sa nachádza aj Černobyľská jadrová elektráreň, sa na jar po húževnatom odpore ukrajinských obrancov stiahla.

Opakovane mali zamestnancov zneužívať

Spoločnosť Enerhoatom opakovane obvinila ruské sily zo zneužívania a zastrašovania zamestnancov elektrárne, čo Moskva popiera, poznamenala agentúra Reuters.

Ruské vojsko sa Záporožskej jadrovej elektrárne, ktorá je najväčšou v Európe, zmocnilo za dramatických okolností vlani v marci. Zariadenie sa následne opakovane stalo terčom ostreľovania, z čoho sa navzájom obviňovali ruská a ukrajinská armáda.

Šesť reaktorov elektrárne je teraz odstavených a elektrinu, ktorá je potrebná, aby sa zabránilo ich roztopeniu, zabezpečuje iba jedno zvyšné elektrické vedenie.

Elektráreň sa nachádza v Záporožskej oblasti, teda jednom zo štyroch ukrajinských regiónov, ktoré sa Moskva pokúsila vlani anektovať. Takmer celý svet pokus Moskvy o zábor ukrajinského územia odmieta.

Ruský prezident Vladimir Putin 5. októbra podpísal dekrét, ktorým nariadil prevod Záporožskej jadrovej elektrárne do ruského vlastníctva. Kyjev tento krok označil za vyvlastnenie. Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) naďalej považuje elektráreň za ukrajinskú.

V Záporožskej jadrovej elektrárni predtým pracovalo 11 000 ukrajinských technikov, uviedol hovorca Enerhoatomu citovaný agentúrou Reuters. Ich počet sa však po ruskej agresii znížil na 6 500, pričom 2 500 z nich bolo pod tlakom donútených podpísať pracovné zmluvy s Rusmi, uviedol zástupca atómovej elektrárne.

Šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi nedávno druhýkrát navštívil atómové zariadenie v pokračujúcej snahe sprostredkovať dohodu, ktorá by zabezpečila bezpečnosť elektrárne. Grossi okrem iného upozornil, že v oblasti Záporožskej jadrovej elektrárne, ktorá sa nachádza v tesnej blízkosti vojnového frontu, zosilneli boje.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet