Na hlavný obsah

Rusko chce umožniť rozposielanie povolávacích rozkazov elektronicky

Cieľom je uľahčiť nábor vojakov do armády.

Rusko chce umožniť rozposielanie povolávacích rozkazov elektronicky
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Rusko chce umožniť rozposielanie povolávacích rozkazov do armády elektronicky. Podľa agentúry Reuters to vyplýva z návrhu zákona, ktorého cieľom je po problémoch pri vlaňajšej mobilizácii uľahčiť nábor vojakov. Teraz musia byť povolávacie rozkazy odovzdávané osobne pracovníkmi vojenskej správy alebo prostredníctvom zamestnávateľa. Odopierači vojenskej služby budú v prípade schválenia normy čeliť tvrdým reštrikciám.

Od vlaňajšieho septembra, keď prezident Vladimir Putin vyhlásil čiastočnú mobilizáciu na podporu špeciálnej vojenskej operácie, ako Moskva nazýva svoju inváziu na Ukrajinu, bolo povolaných do zbrane viac ako 300.000 niekdajších vojakov a brankárov.

Navrhovaná úprava zákona počíta s tým, že dokumenty budú môcť byť zasielané elektronicky alebo doporučenou poštou. Ak sa takto predvolanie nedostaví na vojenskú správu, budú mať automaticky zakázané vycestovať do zahraničia.

Odopierači tiež nebudú môcť riadiť auto, predávať alebo kupovať nehnuteľnosti či žiadať o úvery. Ruské úrady budú tiež môcť prestať týmto osobám vyplácať sociálne dávky či akúkoľvek inú štátnu pomoc, uviedla agentúra TASS.

„(Elektronický) povolávací rozkaz sa považuje za doručený od momentu, keď je uložený na osobnom účte osoby povinnej na vojenskú službu,“ uviedol predseda výboru pre obranu dolnej komory ruského parlamentu Andrej Kartapolov. Podľa neho sa budú nové pravidlá týkať nielen brankárov, ale všetkých osôb povinných vojenskou službou.

Zefektívnenie procesu

Rusko sa po chaotickom priebehu mobilizácie v minulom roku snaží zefektívniť proces povolávania vojakov do armády pomocou digitalizácie vojenských záznamov. Vzniknúť má jednotný register osôb povinných vojenskou službou.

Kremeľ sľúbil, že napraví „chyby“ v mobilizačnej kampani, keď boli do bojov na Ukrajine povolaní muži, ktorí neboli spôsobilí na odvod kvôli svojmu veku alebo zdravotnému stavu.

Vyhlásenie mobilizácie prinútilo vlani tisícky mužov v brannom veku k úteku do zahraničia. Vo viacerých ruských mestách vypukli protesty, ktoré boli ale rýchlo potlačené.

Ruskí predstavitelia opakovane popreli, že by plánovali „druhú vlnu“ mobilizácie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet