Na hlavný obsah

Rusko nasadilo do bojov na Ukrajine najnovšie tanky. Doteraz ich predvádzali len na vojenských prehliadkach v Moskve

Ide o tanky T-14 Armata.

Rusko nasadilo do bojov na Ukrajine najnovšie tanky. Doteraz ich predvádzali len na vojenských prehliadkach v Moskve
Na archívnej snímke v Moskve ruský tank T-14 Armata. Foto: TASR/AP

Ruské jednotky začali vo vojne proti Ukrajine používať najnovšie tanky T-14 Armata, ktoré Rusko zatiaľ predvádzalo len na veľtrhoch zbraní a májových prehliadkach na Červenom námestí v Moskve.

Tanky T-14 však ruské jednotky používajú len na ostreľovanie ukrajinských pozícií, nie na priame útoky. Uviedla to v utorok (25. 4.) štátna tlačová agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na nemenované zdroje. Počet nasadených strojov nespresnili. Správu prevzali aj ďalšie ruské médiá.

„Ruské jednotky začali používať najnovšie tanky Armata na ostreľovanie ukrajinských pozícií. Do priamych útokov ich zatiaľ nenasadili,“ uviedol zdroj. Dodal, že tanky vybavili dodatočnou ochranou bokov pred protitankovou muníciou určenou pre ukrajinské bojisko. Posádky od konca minulého roka absolvovali výcvik ladenia na cvičiskách na okupovanej východnej Ukrajine.

Nie je jasné, koľko ich do služby zaradili

Tank T-14 Armata je vybavený bezposádkovou vežou s kanónom kalibru 125 milimetrov, ktorý môže strieľať aj protitankové riadené strely s doletom až osem kilometrov. Trojčlenná posádka pracuje v pancierovej „kapsule“ v prednej časti tanku, ktorý je dynamickým pancierom a systémom aktívnej obrany. Nie je jasné, koľko týchto tankov ruská armáda doteraz skutočne zaradila do služby. Zbrojársky závod Uralvagonzavod plánoval dodať dve desiatky týchto strojov v roku 2021, pripomenula predtým agentúra RIA Novosti.

Rusko doteraz na Ukrajine používalo tanky T-72, T-80 a T-90, ale v poslednom čase – pravdepodobne v dôsledku vysokých strát – nasadilo aj zastarané tanky T-62. Médiá informovali, že zo skladov na Ďalekom východe sa na Západ prepravujú aj staršie tanky T-54 a T-55.

Naopak, do ukrajinského arzenálu sa dostali moderné západné tanky nemeckej výroby Lepard 2 a britské tanky Challenger 2. Kyjevu prisľúbili aj americké tanky Abrams.

Tanky T-14 Armata podľa Moskvy prekonávajú všetky západné zbrane. Ich delá sa ovládajú diaľkovo a posádka je mimoriadne dobre chránená. Musia sa však spoliehať na sofistikované elektronické a optické systémy. Donedávna sa však technické zaostávanie Ruska v týchto sektoroch riešilo dovozom.

Ruská armáda tieto tanky prvýkrát predviedla na prehliadke v Moskve v roku 2015. Počas generálnej skúšky prehliadky jeden z tankov prestal fungovať. Na rovnakej platforme ako Armata sa stavia aj bojové vozidlo pechoty, samohybné delo a obrnený transportér.

Tank je podľa experta poruchový

Ukrajinská tlačová agentúra Unian pripomenula, že britská vojenská rozviedka v januári oznámila, že Rusko by mohlo z propagandistických dôvodov presunúť svoje nové tanky T-14 Armata na Ukrajinu. Podľa ukrajinskej rozviedky sa výroba týchto strojov zastavila v dôsledku sankcií, ktoré ovplyvnili dovoz súčiastok.

Podľa ukrajinského experta Oleksandra Kovalenka je nový tank poruchový a jeho vývoj ešte nebol ukončený, takže je zatiaľ vhodný len na prehliadky, kde bude z času na čas ešte robiť rozpaky.

Ukrajinský generálny štáb tvrdí, že ukrajinskí vojaci od začiatku vojny zničili alebo zajali 3 688 ruských tankov. Toto tvrdenie sa vo vojnových podmienkach nedá overiť z nezávislých zdrojov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet