Na hlavný obsah

Rusko plánuje v Severnom mori sabotáž elektrární a plynovodov, tvrdia škandinávske médiá

Využíva na to flotilu maskovaných plavidiel.

na snímke lode v oceáne
Ilustračná snímka.Foto: Profimedia

Rusko údajne využíva flotilu plavidiel maskovaných ako rybárske a výskumné lode, s pomocou ktorých plánuje sabotáže veterných elektrární, plynovodov a komunikačných káblov v Severnom mori. 

S tvrdením na základe spoločného pátrania prišli verejnoprávne médiá v Dánsku, Nórsku, Švédsku a Fínsku, informoval server BBC News.

Lode, ktoré navonok vyzerajú ako rybárske člny alebo výskumné plavidlá, sú vybavené podvodným sledovacím zariadením a mapujú kľúčové oblasti, ktoré by bolo možné napadnúť.

Podľa zdrojov dánskej stanice DR je cieľom naplánovať sabotáž proti severským krajinám. A to okrem iného prerušením elektrických a dátových káblov cez Atlantik a do zvyšku Európy.

Televízie uvádzajú, že analyzovali zachytenú komunikáciu ruského námorníctva, ktorá potvrdzuje existenciu takzvaných „lodí duchov“. Tieto plavidlá sa pohybujú morom s vypnutými vysielačmi a nezdieľajú tak svoju polohu.

Jedným z nich je údajne tiež plavidlo Admirál Vladimirskij, ktoré je oficiálne na oceánografickej expedícii. Podľa severských krajín je to v skutočnosti ruská špionážna loď. DR zverejnila aj zábery tohto plavidla, vrátane záberov ozbrojených maskovaných mužov na jeho palube.

Podľa spravodajských služieb a odborníkov oslovených médiami je to ruský vojenský program, ktorý je riadený priamo z Moskvy a je ústredným bodom ruských príprav na možný konflikt so Západom. Škandinávske televízie o tom nakrútili dokumentárny seriál, prvý diel odvysielajú v stredu (19. 4.).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet