Na hlavný obsah

Rusko sprísňuje zákony využívané na zastrašovanie alebo umlčanie kritikov politiky Kremľa

Duma schválila aj zmeny v zákone o občianstve.

Rusko sprísňuje zákony využívané na zastrašovanie alebo umlčanie kritikov politiky Kremľa
Na ilustračnej snímke ľudia s ruskými vlajkami v rukách. Foto: TASR/AP

Dolná komora ruského parlamentu, Štátna duma, schválila v utorok (18. 4.) balík návrhov, ktoré sprísňujú zákony využívané na zastrašovanie alebo umlčanie kritikov politiky Kremľa. Medzi zmenami je i zavedenie doživotného trestu väzenia za vlastizradu. Sprísnia sa aj tresty za sabotáž a teroristické aktivity. Informovala o tom agentúra AFP.

Duma tiež schválila návrh zákona, ktorý trestá „pomoc pri výkone rozhodnutí medzinárodných organizácií, na ktorých práci sa Rusko nezúčastňuje“.

Podľa AFP ide zrejme o reakciu na to, že Medzinárodný trestný súd (ICC) v marci vydal na ruského prezidenta Vladimira Putina a ruskú komisárku pre práva detí Mariju Ľvovovú-Belovovú zatýkacie rozkazy. Podľa súdu ICC totiž existujú oprávnené dôvody domnievať sa, že nesú individuálnu zodpovednosť v prípade vojnového zločinu nelegálnej deportácie stoviek detí a ďalších osôb z Ukrajiny od 24. februára 2022.

V reakcii na tento krok ICC predseda Štátnej dumy Viačeslav Volodin navrhol zakázať v Rusku činnosť ICC. Okrem toho Rusko začalo aj trestné stíhanie voči prokurátorovi ICC Karimovi Khanovi a sudcom, ktorí vydali zatykač na Putina.

Rusko, rovnako ako USA či Čína, nie je zmluvnou stranou dohody o zriadení ICC. Platí to aj o Ukrajine, Kyjev však tomuto súdu priznal jurisdikciu pre stíhanie zločinov spáchaných na ukrajinskom území.

Duma v utorok schválila aj zmeny v zákone o občianstve. Rozšírila ním právomoci prezidenta Ruskej federácie určovať kategórie osôb, ktoré majú nárok na zjednodušený postup pri získavaní ruského občianstva.

Poslanci Dumy však prijali aj pozmeňovací návrh, aby bolo možné zbaviť osobu ruského občianstva za verejné aktivity zamerané na diskreditáciu nasadenia ruskej armády alebo dobrovoľníckych zborov pri obrane záujmov Ruskej federácie a jej občanov, udržiavaní medzinárodného mieru a bezpečnosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet