Na hlavný obsah

Ruskú dôchodkyňu odsúdili za kritiku vojny na Ukrajine. Dostala vysokú pokutu, žiadala radšej väzenie

Na zaplatenie pokuty totiž nemá peniaze.

Ruskú dôchodkyňu odsúdili za kritiku vojny na Ukrajine. Dostala vysokú pokutu, žiadala radšej väzenie
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ruský súd tento týždeň odsúdil 65-ročnú seniorku zo Sibíri za príspevky na sociálnych sieťach kritizujúce ruskú inváziu na Ukrajine a vymeral jej vysokú pokutu. Marina Novikovová pred tým súd žiadala, aby ju rovno poslal do väzenia, pretože na pokutu nemá. 

Informovali o tom Rádio Sloboda a agentúra AP, podľa ktorej trest odňatia slobody pre ženu žiadala aj prokuratúra. Súd jej nakoniec vymeral pokutu milión rubľov (okolo 8 500 eur).

„Som pripravená zaplatiť za právo zostať človekom. Uvedomujem si, že k žiadnemu oslobodeniu viny nedôjde. Spravodlivosť nie je pre ľudí, ako som ja. Prosím súd len o jedno – aby mi nevymeral pokutu, ale rovno stanovil dĺžku odňatia slobody, pretože nemám ani na najmenšiu pokutu podľa daného paragrafu. Ani v prípade splátkového kalendára na päť rokov, nemám kde získať peniaze,“ uviedla pred súdom Novikovová, ktorá je pôvodnou profesiou právnička.

Úrady ju vlani 16. marca obvinili zo šírenia úmyselných klamstiev o armáde, a to len necelé dva týždne po tom, ako sa príslušný paragraf objavil v ruskom trestnom zákonníku.

Ruskí zákonodarcovia prijali krátko po februárovom vpáde ruských vojsk na Ukrajinu cenzúrne zákony, ktoré úrady využívajú na stíhanie ľudí, ktorí sa vo svojich názoroch odchyľujú od oficiálnej línie Moskvy k ruskej vojne v susednej krajine.

Novikovová sa tak stala jednou z prvých obžalovaných za údajné šírenie klamstiev o počínaní ruskej armády na Ukrajine. Za klamstvá označujú ruské úrady a súdy všetky informácie, ktoré odporujú oficiálnej interpretácii diania.

Zdieľala protivojnové príspevky

Ruské úrady ženu zo sibírskeho mesta Seversk obžalovali preto, že na internete zdieľala protivojnové príspevky a tiež svedectvo svojich priateľov z ukrajinského mesta Enerhodar, ktoré ruské vojská aj s priľahlou Záporožskou jadrovou elektrárňou obsadili krátko po prepuknutí vojny proti Ukrajine.

„Urobila som všetko, čo som mohla, aby ma moji spoluobčania vypočuli a rozhodli sa správne. Postavením sa na stranu dobra a svetla,“ povedala Novikovová pred vynesením rozsudku.

Obžaloba pre ňu žiadala tri roky za mrežami. Minimálna pokuta za tento priestupok bola 700-tisíc rubľov (zhruba 6 000 eur). Podľa oficiálnych vládnych štatistík je priemerný plat v Tomskej oblasti, kde sa Seversk nachádza, 56-tisíc rubľov (477 eur), poznamenala AP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet