Na hlavný obsah

Ruský súd zamietol odvolanie opozičného politika Jašina odsúdeného na 8,5 roka väzenia

Odsúdili ho za šírenie falošných informácií o ruskej armáde.

Ruský súd zamietol odvolanie opozičného politika Jašina odsúdeného na 8,5 roka väzenia
Zadržaný ruský opozičný politik Iľja Jašin. Foto: TASR/AP

Moskovský súd zamietol odvolanie opozičného politika Ilji Jašina proti vlaňajšiemu verdiktu, ktorý ho poslal na 8,5 roka do väzenia za šírenie falošných informácií o ruskej armáde. Informovali o tom v stredu (19. 4.) tlačové agentúry.

Za falošné označuje Moskva všetky informácie, ktoré nezodpovedajú ruskému výkladu vojny proti Ukrajine. Jašin, ktorý sa na vypočutí zúčastnil prostredníctvom videospojenia, označil na súde ruského prezidenta Vladimira Putina za vojnového zločinca. Informoval nezávislý server Meduza.

„Súd rozhodol ponechať rozhodnutie prvej inštancie v prípade I. Jašina bez zmeny a odvolania jeho obhajoby bez vyhovenia, „uviedla sudkyňa podľa ruskej štátnej agentúry TASS.

Opozičný politik počas vypočutia vystúpil s vyhlásením, v ktorom označil šéfa Kremľa za vojnového zločinca. Odkázal sa pritom na marcové rozhodnutie Medzinárodného trestného súdu (ICC) v Haagu vydať na Putina zatykač. A to kvôli únosom ukrajinských detí z ruskou armádou okupovaných ukrajinských území.

„Je to zvláštna situácia, však? Putin je vojnový zločinec a za mrežami zostávam ja – človek, ktorý sa stavia proti zločineckej vojne, ktorú rozpútal, „cituje Meduza Jašina. Ten podľa nej okrem iného označil zákon, na základe ktorého ho odsúdili, za odporujúci ruskej ústave.

Hovoril o zabíjaní civilistov

Ruský súd ho poslal za mreže vlani v decembri za jeho vyjadrenie o zabíjaní civilistov v ukrajinskom meste Buča počas ruskej okupácie. Rozhodol na základe ustanovení, ktoré zákonodarcovia zaviedli do ruských zákonov po vpáde ruských vojsk na Ukrajinu vlani vo februári.

V Rusku, ktorého vedenie bez ohľadu na početné svedectvá a dôkazy trvá na tom, že ruskí vojaci na Ukrajine neútočia na civilistov a na civilné ciele, od vlaňajšieho marca hrozí až 15 rokov väzenia. A to za šírenie informácií, ktoré sa odchyľujú od oficiálnej verzie. Moskva ich označuje ako „šírenie nepravdivých informácií“ o ruskej armáde.

Tridsaťdeväťročný Jašin pôsobil v moskovskej komunálnej politike. Do svojho zatknutia vlani v júni bol jedným z posledných opozičných politikov, ktorí zostali v Rusku a otvorene kritizovali februárový ruský vpád na Ukrajinu.

Zatkli ho v súvislosti so svojím videostreamom na platforme YouTube. Hovoril tam o vraždení civilistov ruskými vojakmi v Buči pri Kyjeve. Jašin tvrdí, že je nevinný, Vo zverejnenom videozázname vraj hovoril o pozícii všetkých strán ohľadom udalostí v Buči, vrátane Ruska.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet