Na hlavný obsah

Samit v Prahe: Podporovať vstup Ukrajiny do európskych štruktúr je potrebné, pretože bojuje aj za nás

Slovensko deklaruje, že chce byť pri povojnovej obnove Ukrajiny.

Samit v Prahe: Podporovať vstup Ukrajiny do európskych štruktúr je potrebné, pretože bojuje aj za nás
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Podporovať vstup Ukrajiny do európskych štruktúr je potrebné, pretože bojuje aj za nás. Zaznelo to na konferencii predsedov parlamentov 40 európskych krajín v Prahe. Slovensko chce byť pri tom, keď sa začne povojnová obnova Ukrajiny.

Ešte pred rokom 50 % plynu brala Európa len z Ruska. Dnes svoju závislosť dokázala znížiť na 7 %. Pre pretrvávajúci ruský útlak ukrajinského ľudu rozšíri Európa svoje portiruské sankcie a vytrvá v humnitárnej a vojenskej pomoci Ukrajine.

„Každý deň Ukrajinci bojujú za naše spoločné hodnoty a slobodu, za Európu. Bojujú našu vojnu. Toto stretnutie má vyslať čo najsilnejší odkaz, že budeme stáť za Ukrajinou,“ uviedla predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsolová.

Dianie na konferencii predsedov parlamentov európskych krajín v Prahe sledovala redaktorka RTVS Katarína Vítková:

„Musíme si uvedomiť, že sa rozhoduje na bojisku, preto musíme odmietnuť tézu, že dodávkami zbraní prilievame olej do ohňa. Je to naopak, vyjednávať o mieri môžu len z pozície sily, dodávky zbraní sú tak nevyhnutnou podmienkou,“ vyhlásila predsedníčka parlamentnej snemovne ČR Markéta Pekarová Adamová.

Predsedovia parlamentov EÚ podporujú vznik tribunálu na vyšetrenie vojnových zločinov proti Ukrajine a zároveň použitie zmrazených prostriedkov Ruskej federácie na povojnovů obnovu. Zaoberali sa tiež integráciou Ukrajiny do štruktúr EÚ.

„Túto iniciatívu môžu naplniť až keď prejdú všetky kapitoly, keď zvládnu odporúčania EÚ. Čo sa týka NATO, tak prístupové rokovania môžu začať, ale vstup môže byť ratifikovaný až keď na Ukrajine bude mier. Ten mier musíme buď vybojovať alebo ho dohodnúť,“ vysvetlil predseda Národnej rady SR Boris Kollár. (Sme rodina).

Slovensko deklaruje, že chce byť pri povojnovej obnove Ukrajiny. Doteraz jej poslalo pomoc v objeme 700 miliónov eur. Práve pomoc a obnova Ukrajiny budú hlavnou témou budúceho samitu predsedov parlamentov o rok v Madride.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet