Na hlavný obsah

Slovensko nemá ani jednu záchytku. Samosprávy žiadajú ich opätovné zriadenie

Tento stav trvá už viac ako 10 rokov.

Slovensko nemá ani jednu záchytku. Samosprávy žiadajú ich opätovné zriadenie
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Samosprávy, mestskí aj obecní policajti a záchranári žiadajú opätovné zriadenie záchytiek. Už roky ich Slovensko nemá. Od ich zrušenia sa ani jednej vláde nepodarilo tento problém vyriešiť. Napríklad v susednom Česku majú záchytiek takmer dvadsať.

Na Slovensku síce je zákon, ktorý myslí aj na tzv. záchytky, no v praxi Slovensko nemá ani jednu, a to už viac ako desaťročie. Podľa legislatívy ich zriaďuje ministerstvo zdravotníctva po dohode s obcou. Dodnes sa však nevyriešilo, kto by ich zaplatil.

“Pokiaľ by boli zdroje alokované pre ministerstvo zdravotníctva, tak vieme sa na túto tému baviť, ale, samozrejme, rovnako si vieme predstaviť, že by to financovali samosprávy,“ uviedol štátny tajomník ministerstva zdravotníctva Michal Palkovič.

Záchytkám sa v Správach RTVS o 12.00 h venoval redaktor Radoslav Šebo:

“Mestá a obce a v tejto finančnej situácii absolútne nie. To sú veľmi problematické a veľmi nákladné veci a určite by to malo byť ministerstvo zdravotníctva,“ povedal predseda Združenia miest a obcí Slovenska Branislav Tréger.

“My na to takisto nemáme alokované financie, čiže preto sa musíme stretnúť, diskutovať a hľadať riešenie,“ dodal Palkovič.

Palkovič zároveň potvrdil, že na túto tému opäť prebiehajú medzirezortné rokovania. A to konkrétne s ministerstvom vnútra. So záchytkami pritom počíta aj koncepcia prevencie kriminality, ktorú minulý týždeň schválila vláda.

“Je tam jedna oblasť, ktorá sa týka záchytiek, o ktorých hovoríme aj s ministerstvom zdravotníctva a budeme ešte hovoriť, pretože to je citlivá téma,“ ozrejmil minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO).

Či by si štát mohol záchytky dovoliť, a teda vyčleniť peniaze buď rezortu zdravotníctva alebo samosprávam na ich fungovanie, sa RTVS sa pýtala aj povereného ministra financií.

“Úprimne, na toto vám neviem v tomto momente reagovať,“ uviedol poverený minister financií a predseda vlády Eduard Heger.

Na ich potrebu upozorňujú policajti aj záchranári

Na potrebu opätovného zriadenia záchytiek dlhodobo upozorňujú napríklad mestskí či obecní policajti, ale aj záchranári. V niektorých prípadoch im musia pri prevoze takéhoto človeka do nemocnice asistovať, ak sa správa agresívne.

“Dvakrát sa tam vyšpiní. Smrdí to tam, prekáža to každému jednému z nás, len úradníkom na ministerských stoličkách to nevadí a tvrdia, že takto to máme robiť,“ vysvetlil prezident Združenia náčelníkov mestských a obecných polícií Ján Andrejko.

“Každá posádka zdravotnej záchrannej služby, ktorá zasahuje u človeka pod vplyvom alkoholu a nemá indikovaný žiadny iný zdravotný problém, tak logicky chýba tam, kde by iný pacient mohol pomoc potrebovať omnoho viac,“ dodala hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby Alena Krčová.

Policajti o probléme hovorili už aj s prezidentkou. Hlava štátu im prisľúbila apel na kompetentných, aby sa problém vyriešil. “Je to jedna z tém, ktorú na našich pravidelných stretnutiach môžem prebrať aj s pánom premiérom,“ povedala prezidentka Zuzana Čaputová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko