Na hlavný obsah

Samosprávy žiadajú od štátu kompenzácie aj za ceny tepla

Schémy by mala vláda prehodnocovať počas apríla.

Samosprávy žiadajú od štátu kompenzácie aj za ceny tepla
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Samosprávy žiadajú od štátu kompenzácie aj za ceny tepla. Po elektrine a plyne je to ďalšia položka, ktorá navyšuje náklady na fungovanie inštitúcií. Školy či zariadenia sociálnych služieb zaň platia o desiatky až stovky percent viac.

Vyše 580 žiakov Základnej školy Škultétyho v Nitre má teplo v triedach, na chodbách aj v jedálni z centrálneho zdroja vykurovania. Náklady oproti vlaňajšku stúpli o 30 percent.

“Ide to na úkor ďalších financií, ktoré by sme mohli použiť na prevádzku školy, na modernizáciu a údržbu budovy a to teplo na jednej strane sa snažíme šetriť, ale na druhej strane musíme zabezpečiť primeranú teplotu a komfort,“ uviedla Henrieta Martincová, riaditeľka ZŠ Škultétyho v Nitre.

Požiadavke kompenzácií cien za teplo sa venovala redaktorka RTVS Jana Obrancová:

Zvýšené náklady na teplo pociťujú obce, mestá aj samosprávne kraje. Tie centrálne vykurujú nielen školy, ale napríklad aj knižnice či domovy sociálnych služieb.

“Nitriansky samosprávny kraj má v pôsobnosti 28 organizácií, ktoré sú centrálne zásobované teplom. Vo všeobecnosti sa nárast cien za teplo pohybuje na úrovni 280 až 290 percent, čo v jednotlivých zariadeniach spôsobuje najmä finančné problémy,“ spresnila Henrieta Prokopová, hovorkyňa Nitrianskeho samosprávneho kraja.

Samosprávy sa už pre zvýšené náklady obrátili aj na vládu. Tá teraz kompenzuje len zvýšené ceny elektriny a plynu. Ministerstvo hospodárstva pre podniky vyčlenilo 280 miliónov a pre verejnú správu či cirkvi 210 miliónov eur. Žiadatelia do konca marca požiadali len o asi jedenásť percent.

Schémy by mala vláda prehodnocovať počas apríla.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko