Na hlavný obsah

Sedem nemocníc bude môcť začať čerpať peniaze na svoju obnovu. Štát s nimi podpíše zmluvy, povedal Heger

Preveruje sa ešte žiadosť nemocnice v Čadci.

Sedem nemocníc bude môcť začať čerpať peniaze na svoju obnovu. Štát s nimi podpíše zmluvy, povedal Heger
Na ilustračnej snímke nemocničné lôžko. Foto: Unsplash

Zmluvy na čerpanie peňazí z plánu obnovy na obnovu nemocníc sa zatiaľ podpíšu so siedmimi nemocnicami. Preveruje sa ešte žiadosť nemocnice v Čadci. Vyplýva to z vyjadrenia dočasne povereného premiéra Eduarda Hegera po stredajšom (12. 4.) rokovaní vlády. Pôvodne malo financie získať osem nemocníc.

„Z ôsmich nemocníc, ktoré boli zverejnené, potvrdzujeme, že sedem je súčasťou zoznamu. Jedna ostáva v procese preverenia a je to nemocnica v Čadci, kde potrebujeme hlbšie doskúmať niektoré informácie týkajúce sa dátumov,“ ozrejmil s tým, že po preverení oznámi výsledky. Potvrdil, že s vybranými siedmimi nemocnicami sa podpíšu zmluvy.

„V priebehu budúceho týždňa to budeme celé procesovať a pripravovať,“ dodal štátny tajomník Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Michal Palkovič.

Heger zároveň nevylúčil, že by peniaze mohli dostať aj ďalšie nemocnice, a to zo zdrojov plánu obnovy pôvodne určených na obnovu vozového parku zdravotnej záchrannej služby. Ich presunutie do nemocničného sektora avizoval ešte v marci. „Či rozhodneme o nejakej ďalšej nemocnici, budeme komunikovať osobitne. Do polovice mája by sme chceli poskytnúť túto informáciu,“ povedal.

Pôvodný zoznam úspešných žiadateľov o financie z výzvy na obnovu nemocníc zverejnil rezort zdravotníctva začiatkom marca. Peniaze podľa pôvodného zoznamu mali získať popradská a levočská nemocnica, nemocnica s poliklinikou v Spišskej Novej Vsi, nemocnice v Bardejove, Skalici, Zvolene, Čadci a Bojniciach. Heger však po odchode rezortného šéfa Vladimíra Lengvarského nechal vyhodnotenie výzvy preveriť.

Štandard pre transsexuálne osoby

Audit sa mal okrem zoznamu nemocníc týkať aj schválenia štandardného postupu pre diagnostiku a komplexný manažment zdravotnej starostlivosti o dospelú osobu s transsexualizmom.

„Vyhodnocujeme pomer medzi štandardnými diagnostickými a terapeutickými postupmi verzus usmernenie. Usmernenie vnímame momentálne ako problematické,“ vysvetlil Palkovič. Dodal, že rezort v tejto veci komunikuje s viacerými inštitúciami o možnostiach jeho realizácie a prípadných aplikačných problémoch.

Platnosť spomínaného usmernenia, ktoré malo zjednodušiť proces zmeny pohlavia u transrodových ľudí, ministerstvo pozastavilo v júni 2022. Jeho platnosť sa mala obnoviť uverejnením štandardných postupov pri diagnóze transsexualizmu, ktoré doteraz chýbali. Lengvarský ich odobril tesne pred odchodom z rezortu.

Auditu nemocníc sa venovala aj redaktorka RTVS Iveta Vanková:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko