Na hlavný obsah

Šéf banských záchranárov: Takýto prudký výron metánu nie je bežný

Stanislav Paulík priblížil záchrannú akciu v Novákoch.

Šéf banských záchranárov: Takýto prudký výron metánu nie je bežný
Riaditeľ Hlavnej banskej záchrannej služby Stanislav Paulík. Foto: RTVS

Senzory, ktoré snímajú hladinu metánu a oxidu uhoľnatého v bani, boli podľa riaditeľa Hlavnej banskej záchrannej služby Stanislava Paulíka funkčné. Na záznamoch zo senzorov je podľa neho vidieť priebeh nárastu metánu. „Bol to prudký výron metánu, ktorý sa bežne nevyskytuje,“ vysvetlil.

V stredu (26. 4.) približne o 16.30 h došlo na Hlavnú banskú záchrannú službu hlásenie o výbuchu metánu v bani v Novákoch. Informácia o rozsahu škôd a zranení prišla od výrobného dispečera. Okamžite sa zalarmovala banská pohotovostná služba v Prievidzi a vyrazili na pomoc postihnutým. Priblížil stredajší výbuch riaditeľ Paulík.

To, že baníci s ťažkými popáleninami dokázali prejsť ešte zhruba 2,5 kilometra po banských chodbách si vysvetľuje najmä zvýšenou hladinou adrenalínu v krvi. „Samozrejme im pomohli kolegovia, ktorí sa v tom čase nachádzali v bani, no ďalej od výbuchu. Postupne stretávali banských záchranárov, ktorí ich po ceste ošetrovali,“ povedal.

Pozrite si celý rozhovor redaktorky RTVS Miriam Dobrotovej s riaditeľom Paulíkom:

Po nešťastí zostali v podzemí banskí záchranári, ktorí museli uhasiť vzniknutí požiar. Riaditeľ banských záchranárov vysvetlil, že pri takýchto udalostiach sa najprv pomáha postihnutým. „Po prebratí zranených ostatnými záchrannými zložkami pokračovali banskí záchranári v prieskume v podzemí, kde zistili požiar, ktorý nebol príliš rozsiahly,“ uviedol.

Po uhasení požiaru museli odvetrať zvyšný metán, ktorý sa v bani nahromadil po tom, nakoľko pri požiari sa banské zariadenia odpojili od elektrickej siete.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko