Na hlavný obsah

Seniori surfujú viac ako kedykoľvek predtým. Prieskum zisťoval, na čo používajú internet najčastejšie

Niektoré činnosti im stále robia problémy.

Seniori surfujú viac ako kedykoľvek predtým. Prieskum zisťoval, na čo používajú internet najčastejšie
Na ilustračnej snímke ruka ženy. Foto: Unsplash

Seniori využívajú internet viac ako v minulosti. V súčasnosti ho používa 70 percent z nich. V porovnaní s rokom 2018 je to nárast, vtedy to bolo 46 percent. Na štvrtkovom (27. 4.) brífingu o tom informoval analytik Inštitútu pre verejné otázky (IVO) Marián Velič, ktorý predstavil výsledky projektu Digitálna gramotnosť na Slovensku 2023 – zaostrené na seniorov.

Priblížil, že vývoj podielu užívateľov internetu sa postupom času zvyšoval. Vývoj kopírovali aj seniori, ktorých bolo podľa neho nepomerne menej. „Za posledné tri roky sa podiel u seniorov zvýšil a až do takej miery, že sa približuje k priemeru celej populácie,“ uviedol. Najčastejšie podľa analytika využívajú internet na prijímanie a posielanie správ a vyhľadávanie informácií.

„Seniori začali využívať smartfóny. Je to pre digitalizáciu na Slovensku pozitívna správa,“ podotkol Velič s tým, že ich využívajú skoro dve tretiny. Na druhom mieste je tlačidlový telefón a na treťom laptop a notebook. Je to podľa neho výrazný posun, keďže ide o zariadenia na báze počítačov so všetkými elektronickými službami. „Technický priestor na rozvoj digitálnych zručností už existuje,“ doplnil.

Ľudí, ktorí sa neučia je stále menej

Kritická skupina ľudí sú podľa neho tí, ktorí sa odmietajú prispôsobovať a učiť. Tých je 23 percent. „Na margo treba povedať, že z vývojového hľadiska podiel ľudí, ktorí sa neučia, neustále klesá,“ podotkol Velič. Medzi niektoré činnosti na internete, ktoré robia seniorom problémy, sú inštalovanie programov a nastavovanie základných funkcií či používanie doplnkových zariadení.

„Približne jedna tretina tvrdí, že má nejaký plán, program a ochotu zdokonaľovať sa do budúcnosti,“ ozrejmil. Zároveň skoro dve tretiny seniorov sa neplánuje do budúcnosti vzdelávať. Hlavné dôvody podľa analytika sú nepotrebnosť či zbytočnosť. „To tvrdí až polovica z nich. Títo ľudia nevedia, načo by im technológie boli, čo by s nimi urobili a aké sú ich benefity,“ doplnil.

Niektorí ľudia berú podľa neho digitálnu gramotnosť ako niečo, čo sa raz naučia a vystačia si s tým celý život. „Čo samozrejme nie je pravda. Technológie sa neustále vyvíjajú, sú stále nové služby a nové zariadenia,“ podotkol. Vo vzdelávaní by sa skôr orientoval na ľudí, ktorí už niečo vedia, lebo tých treba viesť.

Výskum realizoval IVO v spolupráci s partnermi. Konal sa v marci tohto roku na vzorke 500 respondentov starších ako 55 rokov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko