Na hlavný obsah

Severná Kórea uskutočnila ďalšiu skúšku podmorského jadrového útočného dronu

Zariadenie úspešne zasiahlo cvičný cieľ.

Severná Kórea uskutočnila ďalšiu skúšku podmorského jadrového útočného dronu
Výbuch, ktorý spôsobil podmorský dron. Foto: TASR/AP

Severná Kórea v sobotu (8. 4.) oznámila, že počas uplynulého týždňa uskutočnila ďalšiu skúšku podmorského jadrového útočného dronu. Informovala o tom agentúra Jonhap.

Test, ktorý sa konal v dňoch 4. až 7. apríla, potvrdil spoľahlivosť a smrtiacu spôsobilosť tohto systému, píše Jonhap s odvolaním sa na severokórejskú štátnu tlačovú agentúru KCNA.

Dron vypustili v utorok (28. 3.) z prístavu v provincii Severný Hamgjong a testovaciu hlavicu odpálili pod vodou v piatok (7. 4.). Zariadenie za 71 hodín a šesť minút prekonalo vzdialenosť 1 000 kilometrov a úspešne zasiahlo cvičný cieľ, píše agentúra Reuters.

Tento systém podľa KCNA môže prispieť k potenciálu ozbrojených síl KĽDR pri zvládaní hrozieb a nepriateľských krokov, či pri obrane krajiny.

Severná Kórea vyhlasuje, že podnikne kroky proti spoločným vojenským cvičeniam Spojených štátov a Južnej Kórey, pripomína Jonhap.

KĽDR takýto dron otestovala aj 24. marca a uviedla, že je schopný „vytvoriť veľkú rádioaktívnu vlnu cunami“ a zničiť nepriateľské plavidlá a prístavy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet