Na hlavný obsah

Šikane v školách čelia aj zdravotne znevýhodnené deti. Mladík na vozíku prišiel s riešením

Prišiel s projektom Inkluzívna škola.

Šikane v školách čelia aj zdravotne znevýhodnené deti. Mladík na vozíku prišiel s riešením
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Podľa odborníkov, sa šikanovanie na školách, vyskytuje stále častejšie. Zažívajú ho aj deti so zdravotným znevýhodnením. Mladík na invalidnom vozíku preto prichádza s nápadom, ako mu predísť.

Viktor Pamula sa narodil predčasne, v šiestom mesiaci. Krvácanie do mozgu mu zničilo pohybové centrum. Celý život je preto odkázaný na invalidný vozík. Svoj hendikep prijal, no ako školák pocítil, čo je to šikanovanie. Zažil fackovanie aj zhodenú desiatu, ktorú si sám zo zeme zdvihnúť nemohol.

“Nebolo to ľahké. My sme sa snažili spolupracovať aj s učiteľmi. A vysvetľovať aj tým spolužiakom, že nie je to správne, lebo chlapec, chcel sa zapájať, je veľmi aktívny,” opísal Dušan Pamula otec Viktora.

Šikane zdravotne znevýhodnených detí sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Marie Balážová Melníková:

Viktor ťažké obdobie prekonal. Dnes chce hendikepovaným školákom pomáhať a ukázať im cestu na vlastnom príklade.  

“Prišiel som s projektom Inkluzívna škola, kde chcem hovoriť študentom, žiakom, vtipnou formou. Veľa robí ten čierny humor, ktorý mám, že si viem urobiť zo seba srandu. Aby si aj oni uvedomili, že medzi nami sú ľudia s inakosťou,” povedal aktivista Viktor Pamula.

V Spišskej Novej Vsi by prednášky prijali

Na základnej škole v Spišskej Novej Vsi by pomoc vo forme prednášok, na základe osobnej skúsenosti, privítali.

“Pokiaľ ten človek príde a povie, on to zažil, on prechádzal tým a pozrite, takto si môžete pomôcť, tak to si myslím, že to má najväčšiu odozvu medzi deťmi,“ uviedol riaditeľ ZŠ, Ul. Ing. O. Kožucha v Spišskej Novej Vsi Bohuslav Vaľko.

„Keď hovoríme o človeku, ktorý prešiel týmto šikanovaním, a zároveň je aj zdravotne nejakým spôsobom znevýhodnený a chce sa podeliť o túto skúsenosť, je to úžasné,“ tvrdí detská školská psychologička Patrícia Lorková.

A ešte jeden Viktorov odkaz na záver všetkým zdravým ľuďom: “Aby mali otvorené srdcia. Nikdy nevieme, kedy sa my napríklad ocitneme na vozíku. Každý sa tam môže ocitnúť a mal by na to myslieť.”

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko