Na hlavný obsah

Šírenie žltačky na východe Slovenska neutícha. V štyroch obciach vyhlásili mimoriadnu situáciu

Zdrojom nákazy je hromadiaci sa odpad v osadách.

Šírenie žltačky na východe Slovenska neutícha. V štyroch obciach vyhlásili mimoriadnu situáciu
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

V Moldave nad Bodvou a v ďalších troch obciach v okrese Košice-okolie vyhlásili mimoriadnu situáciu pre šírenie žltačky. Od pondelka (3. 4.) sa v osade Budulovská začalo s očkovaním. Prvé informácie hovoria, že veľký záujem oň nie je.

V ohnisku nákazy v Moldave nad Bodvou potvrdili 144 prípadov žltačky. Od štvrtka (6. 4.) preto vyhlásili mimoriadnu situáciu. „Všetky sérologicky potvrdené prípady sa vyskytli len u rómskej populácie, a to u detí od jedna do pätnásť rokov,“ potvrdila regionálna hygienička Zuzana Dietzová.

Mimoriadnu situácii vyhlásili aj v obciach Drienovec, Medzev a Jasov. „Aby sme našli riešenia, ako zastaviť a zastabilizovať túto situáciu,“ priblížila hygienička.

Šíreniu žltačky sa v regionálnych správach RTVS venoval redaktor Ondrej Behún:

Košickí regionálni hygienici už v utorok vyhláškou nariadili v časti Moldavy nad Bodvou-Budulovská očkovanie pre deti od jedného do pätnástich rokov. Počas prvých dní však veľký záujem o očkovanie nebol.

Na krízovom štábe sa okrem iného hovorilo aj o príčinách tejto situácie. „Kompetentní na krízovom štábe nejakým spôsobom zadefinovali zdroj, a to je teda odpad. Vzniká hlavne v osadách a jeho nakumulovanie a nedostatočná likvidácia je hlavným zdrojom nákazy,“ vysvetlila prednostka Okresného úradu Košice-okolie Zuzana Vozár Kakaščíková.

Podobný problém so žltačkou riešili pred niekoľkými týždňami aj na košickom sídlisku Luník IX. Tam sa situácia dostala pod kontrolu relatívne rýchlo. Podľa starostu Marcela Šaňu vďaka lepšiemu prístupu k vode či kanalizácii.

Dĺžka mimoriadnej situácie v Moldave nad Bodvou bude závisieť od toho, kedy sa zastaví pribúdanie infikovaných v meste i okolí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny