Na hlavný obsah

Školy hlásia nedostatok pedagogických asistentov. Pribudne ich menej, než sa čakalo

Financovanie odborníkov však bude systematickejšie.

Školy hlásia nedostatok pedagogických asistentov. Pribudne ich menej, než sa čakalo
Na snímke je poverený minister školstva Ján Horecký (nom. koalície). Foto: TASR

Hoci vlani žiadali školy 12-tisíc pedagogických asistentov, po novom by ich malo pribudnúť tisíc. Úspechom je podľa ministerstva školstva to, že na ich platy by do troch rokov nemali ísť peniaze z eurofondov, ale zo štátneho rozpočtu. Odborári mali od školského zákona väčšie očakávania – trvajú na tom, aby bolo asistentov výrazne viac.

Napríklad poruchy učenia rieši u niektorých žiakov v súčasnosti každá škola. Roky žiadajú o navýšenie pedagogických asistentov, ktorí žiakom na hodinách individuálne pomáhajú. Podľa školského zákona by ich malo byť viac.

Nedostatku pedagogických asistentov sa v relácii Rádiožurnál venovala redaktorka RTVS Štefánia Kačalková:

„Pribudne ich okolo tisíc. Pôvodne som dúfal, že ich budeme vedieť zaplatiť v rozmere dvetisíc, ale fakt je, že to nie sú len pedagogickí asistenti. Na školách potrebujete aj zdravotníckych pracovníkov, sociálnych pedagógov, čiže členovia odborných tímov nie sú len asistenti,“ povedal poverený minister školstva Ján Horecký (nom. koalície).

V aktuálnom školskom roku školy žiadali o vyše 12-tisíc asistentov, no reálne ich tam funguje okolo šesťtisíc. Predseda odborového zväzu školstva Pavel Ondek reaguje, že tisícka navyše situáciu nerieši.

„My sme očakávali, že bude viac finančných prostriedkov na to, aby sa mohlo zamestnať viac asistentov, pretože požiadavky sú oveľa vyššie,“ skonštatoval.

Financovanie bude systematické

Keďže Ján Horecký dlhé roky riadil školu a je človekom z praxe, tvrdí, že zmeny robia participatívne, poznajúc terén a vplyvy na život. Podľa Pavla Ondeka terén, v tomto prípade školy, majú úplne iné dáta.

Riaditeľ špeciálnej Základnej školy sv. Anny v Starej Ľubovni a zároveň externý odborník rezortu školstva Ján Rusiňák však vysvetľuje, že hoci asistentov stále nebude dostatok, výrazná zmena prichádza. Financovanie profesie pedagogický asistent bude po novom systematické.

„Konečne, v nasledujúcich troch rokoch, sa postupne preklápajú pomocné profesie, teda pedagogický asistent alebo školský podporný tím z európskych štrukturálnych fondov na štátny rozpočet,“ vysvetlil.

Podľa zákona by mali byť všetky podporné profesie v školstve viazané na štátny rozpočet od septembra 2026. Školský zákon pôjde na rokovanie parlamentu začiatkom mája.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál