Na hlavný obsah

Prieskum diskriminácie na pracovisku: Slováci najmenej akceptujú LGBT+ ľudí

Až desatina respondentov sa stretla s diskrimináciou v práci.

Prieskum diskriminácie na pracovisku: Slováci najmenej akceptujú LGBT+ ľudí
Na ilustračnej snímke pracujúci ľudia. Foto: Unsplash

Slováci na pracovisku najmenej akceptujú príslušníkov LGBT+ komunity a až desatina zamestnancov sa stretla s rôznymi formami diskriminácie v práci. Vyplýva to z prieskumu, ktorého výsledky v utorok (18. 4.) zverejnila spoločnosť Profesia.

Prieskum skúmal postoje zamestnancov nielen k ľuďom z komunity LGBT+, ale aj k zdravotne postihnutým, príslušníkom národnostných a etnických skupín, cudzincom, ľudí staršej generácie a rodičom s malými deťmi.

Len tretina zamestnancov, ktorí nemajú osobnú skúsenosť s komunitou LGBT+, hodnotí prácu s touto skupinou pozitívne alebo prácu s nimi akceptuje. Slováci, ktorí prišli do kontaktu s ľuďmi zo sexuálnych a rodových menšín, majú výrazne pozitívnejší postoj k LGBT+.

„To, ako ľudia vnímajú rozmanitosť na pracovisku, sa zlepšuje. Stále však 40 percent ľudí nemá skúsenosť so žiadnou zo šiestich uvedených skupín. Ak niekto zažil v práci kolegu z opýtaných skupín, jeho postoj k nim bol dvakrát pozitívnejší,“ uviedla manažérka spoločnosti Profesia Anna Podlesná. Dodala, že mnohí ľudia z komunity LGBT+ sa boja priznať svoju sexuálnu orientáciu alebo rodovú identitu.

V prieskume tiež až desatina respondentov uviedla, že sa stretla s diskrimináciou v práci. Najčastejšie išlo o vek, názor a pohlavie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko