Na hlavný obsah

Slováci sú vo finančnej gramotnosti stredne zdatní. V Európe sú však na chvoste

Najnižšie skóre mali Rumunsko, Bulharsko a Cyprus.

Slováci sú vo finančnej gramotnosti stredne zdatní. V Európe sú však na chvoste
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Slováci sú vo finančnej gramotnosti stredne zdatní a v Európe sú v tomto kontexte na chvoste. SR podľa prieskumu Európskej centrálnej banky dosiahla 13,3 bodu z 21. Uviedla to Ľubomíra Mardiaková zo spoločnosti Across Private Investments.

Najnižšie skóre mali Rumunsko, Bulharsko a Cyprus s menej než desiatimi bodmi. „Najvyššie hodnotenie dosiahli Dánsko, Švédsko a Fínsko s viac ako 17 bodmi,“ uviedla Mardiaková.

Doplnila, že podľa prieskumu Národnej banky Slovenska dosiahli Slováci od 18 do 79 rokov v teste finančnej gramotnosti priemerne 66 bodov zo 100.

„Krajiny s vysokou úrovňou finančnej gramotnosti zvyčajne zahrnujú finančnú výchovu do školských osnov. Ponúkajú tiež bezplatné alebo nízkonákladové kurzy pre verejnosť. Okrem toho tieto štáty zvyšujú povedomie o finančnej gramotnosti prostredníctvom médií a rôznych a kampaní,“ konštatuje manažér portfólia spoločnosti Dominik Hapl.

Dánsko napríklad zaviedlo celoštátny program finančnej gramotnosti pre deti a mladých, ktorý sa vyučuje od materskej po stredné školy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika