Na hlavný obsah

Slovenské firmy bodujú na obrannom veľtrhu. Brazília by mohla kúpiť 36 kusov húfnic Zuzana 2

Štátne strojárne sú na takúto zákazku pripravené.

Slovenské firmy bodujú na obrannom veľtrhu. Brazília by mohla kúpiť 36 kusov húfnic Zuzana 2
Na snímke poverený minister obrany Jaroslav Naď na obrannom veľtrhu v Brazílii. Foto: RTVS

Húfnice zo Slovenska zaujali brazílsku armádu. O produkty slovenských zbrojárskych firiem je na veľtrhu v Riu de Janeiro veľký záujem. Nakrúcal tam aj štáb RTVS.

Slovensko zastupuje na veľtrhu niekoľko domácich firiem. Pre obranný priemysel Slovenska je to podľa povereného ministra obrany Jaroslava Naďa dobrá správa, a to o to viac, že ich ponuka vzbudzuje medzinárodný záujem. „To je, samozrejme, naša húfnica Zuzana, ktorá je tu v tendri pre brazílske ozbrojené sily,“ uviedol Naď.

Spoločnosť ponúkla Brazílii aj ľahšiu verziu – húfnicu Eva, ale miestna armáda pozornosť upriamila na Zuzanu. „Ten tender je nastavený tak, že jedná sa celkovo o 36 kusov, ale sú dve kolá. Prvé kolo by sa obstarali dve, ktoré by boli následne testované z brazílskej strany. Potom by vyhodnocovali, či by pristúpili aj k nákupu tých 34,“ dodal generálny riaditeľ DMD Group Štefan Škultéty.

Štátne strojárne sú na takúto zákazku pripravené. Svoje kapacity už zvýšili aj v súvislosti s vojnou na Ukrajine. „Pripravujeme aj ďalšie investície. Ak uspejeme, dokážeme veci pripraviť tak, aby sme aj spolu so svojimi dodávateľmi, ktorých máme, zvýšili kapacity a uspokojili ten trh,“ dodal Škultéty.

Na veľtrhu v Brazílii bol redaktor RTVS Radoslav Šebo:

Darilo sa aj ďalšej slovenskej firme

Na veľtrhu v Riu sa darilo aj ďalšej slovenskej firme. Brazílskej armáde predala v poradí už druhý detektor, ktorý dokáže identifikovať chemické látky na vzdialenosť šiestich kilometrov. Takéto zariadenie od nás zatiaľ najviac nakupujú Španieli.

„Je to jediný aktívny diaľkový detektor na svete. Veríme, že aj ten najlepší,“ uviedol obchodný zástupca Sec Technologies Martin Vaľovský. Dodal, že záujem evidujú aj z iných krajín. „Pracujeme na kontraktoch nielen v Európe, ale aj v Ázii,“ priblížil.

Najväčší veľtrh obranných a bezpečnostných technológií v Latinskej Amerike organizuje brazílske ministerstvo obrany každé dva roky. Zakaždým sa na ňom zúčastní takmer 500 vystavovateľov z celého sveta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko