Na hlavný obsah

Slovenské sýpky mali byť v tomto čase už prázdne, sú však plné obilia. Farmári nevedia, čo s ním

Lacnému obiliu z Ukrajiny nevie slovenské obilie konkurovať.

Slovenské sýpky mali byť v tomto čase už prázdne, sú však plné obilia. Farmári nevedia, čo s ním
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

V sýpkach slovenských pestovateľov je takmer 600-tisíc ton obilia z vlaňajšej úrody, ktoré už zrejme nedokážu predať. V tomto čase už mali byť sklady prázdne – pripravené na novú úrodu. Ukrajinskému lacnému obiliu však nevedia konkurovať.

Obilie určené pre hladujúcich v tretích krajinách sa začalo rozpredávať v Únii po tom, ako naň Európska komisia zrušila clo. Pretože bolo lacné.

Mlyny zhruba za rok spracujú okolo 450-tisíc ton pšenice. „To, že sa doviezlo na Slovensko počas vojnového konfliktu okolo 550-tisíc ton, je oficiálne číslo. Štatistika nezachytáva obilie, ktoré prišlo z Poľska a Maďarska. Obilie by neprišlo na územie Slovenska, keby nemalo svojho príjemcu a svojho kupujúceho,“ uviedol predseda pôdohospodárskeho výboru Jaroslav Karahuta (Sme rodina).

Téme sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Monika Maťová:

„Naša firma nakúpila od júna do konca januára približne 16-tisíc ton obilia pôvodom z Ukrajiny. Najväčšie množstvo sme už spracovali s tým, že kvalita bola v poriadku. Obilie sme spracovali a múku predali,“ skonštatoval majiteľ Mlynu Kolárovo Levente Varga.

„Ostatné mlynské spoločnosti nespracovávajú ukrajinskú pšenicu, aspoň čo mám informácie,“ tvrdí predseda Slovenskej spoločnosti mlynárov Peter Močko.

Nevedia, čo s obilím v skladoch

„Pravdepodobne aj iné firmy nakúpili, lebo pšenica niekde je. Jediné, čo nevieme, a to je veľký problém, je to, čo bolo deklarované ako poľská alebo maďarská pšenica, ale v skutočnosti malo iný pôvod. O tom podľa môjho názoru nemajú informácie ani orgány, ani obchodné firmy,“ myslí si Varga.

Zatiaľ čo spracovatelia z lacného ukrajinského obilia profitujú, pestovatelia stále nevedia, čo so slovenským potravinárskym obilím, ktoré ostalo v skladoch.

„Či sa použije na výrobu energie, alebo na spracovanie v spaľovni, alebo v bioplynových staniciach, alebo iným spôsobom, ktorý zatiaľ netušíme,“ hovorí tajomníčka Združenia pestovateľov obilia Vladimíra Debnárová.

Kým príde Európska komisia so systémovým riešením, pestovatelia očakávajú, že vláda dovtedy zvolá okrúhly stôl, aby sa všetci zainteresovaní dohodli na možnostiach rýchlej vládnej pomoci.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko