Na hlavný obsah

Slovenskí farmári nedostanú kompenzácie za škody, ktoré im spôsobilo lacné ukrajinské obilie

Agrorezort neposkytol dáta, ktoré eurokomisia žiadala.

Slovenskí farmári nedostanú kompenzácie za škody, ktoré im spôsobilo lacné ukrajinské obilie
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Európska komisia (EK) to uznala – lacné ukrajinské obilie v štátoch Európskej únie spôsobilo rozvrat v cenovej politike farmárov. Od krajín žiada dáta potrebné na rozhodovanie, aby im kompenzovala straty. Slovenskí farmári však nedostanú nič.

Pre slovenských producentov obilia je rozhodnutie eurokomisie nepochopiteľné. V skladoch im stojí obilie, ktoré buď vyjde navnivoč, alebo ho predajú pod cenu. Vo Vajnoroch napríklad nevedia predať pšenicu.

„Máme skladom ešte 530 ton a ak sa nám ich nepodarí predať, vznikne nám deficit na tržbách 132-tisíc eur. Horšia situácia je ešte s kukuricou, takisto z dôvodu dovozu z Ukrajiny,“ priblížila Žaneta Čermáková, projektová manažérka Poľnohospodárskeho družstva Vajnory.

Záplave ukrajinského obilia na slovenskom trhu sa v Správach RTVS o 19.00 h venovala redaktorka Monika Maťová:

EK odškodní Bulharsko, Rumunsko a Poľsko. Poľský minister poľnohospodárstva Henryk Kowalczyk priznal, že situáciu s dovozom ukrajinského obilia nezvládol a odstúpil.

Náš minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan (nom. OĽANO) na tlačovú konferenciu situáciu vysvetliť neprišiel. RTVS sa teda pýtala písomne. Rezort zodpovednosť za bagatelizovanie situácie na Slovensku odmieta.

„MPRV SR nedisponuje informáciou, z akých štatistických dát čerpala EK pri rozhodovaní o kompenzácii straty slovenským producentom v prípade ukrajinskej pšenice na Slovensku,“ vyplýva zo stanoviska agrorezortu.

Kde sa stala chyba?

Európska komisia zaslala šiestim členským krajinám vrátane Slovenska list, v ktorom ich požiadala, aby predložili analýzu hospodárskeho vplyvu zvýšenia dovozu u obilnín z Ukrajiny. Rezort hospodárstva tieto informácie EK neposkytlo.

„Zber dát a monitoring tohto problému je samozrejme v kompetencii ministerstva pôdohospodárstva,“ zdôraznila Monika Budzák, analytička INESS.

Dovoz ukrajinského obilia do SR pokračuje. Tentokrát okľukou cez Maďarsko a Poľsko, aby ho na hranici s Ukrajinou nezachytili slovenskí colníci.

„Aj dnes, napríklad pri kontrole na ceste v okrese Martin, sme zastavili kamión, ktorý prichádzal z Poľska. A bol cielený na Slovensko. Viezol 26 ton kukurice,“ uviedol riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR Jozef Bíreš.

Od 2. marca kontroly zachytili 200 ton obilia a 60 ton múky z Ukrajiny. Koľko jej k nám prišlo v skutočnosti, sa nedá vyčísliť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika