Na hlavný obsah

Slovensko môže podľa opozície prísť o miliardy z eurofondov. Premiér uisťuje, že nepríde ani o jedno euro

Čas na čerpanie peňazí z Bruselu sa kráti.

Slovensko môže podľa opozície prísť o miliardy z eurofondov. Premiér uisťuje, že nepríde ani o jedno euro
Ilustračná snímka peňazí. Foto: RTVS

Slovensko môže prísť o asi 5, 5 miliardy z eurofondov. Tvrdí to opozičný Hlas-SD. Ako povedal podpredseda strany Richard Raši: „Čerpanie európskych peňazí je za súčasnej vlády pomalé.“

Poverený premiér Eduard Heger aj ministerstvo investícií kritiku odmietajú. Zodpovednosť za to, že eurofondy z predchádzajúceho obdobia nie sú vyčerpané, nesie podľa nich minulá vláda.

Obnova ciest, budovanie kanalizácií, škôlok či nemocníc. To je len časť z projektov, na ktoré má Slovensko použiť európske peniaze. Kým miliardy z plánu obnovy môžeme čerpať do roku 2026, pri eurofondoch sa čas kráti.

„Máme tu necelých deväť mesiacov a 5,5 miliardy eur z eurofondov, o ktoré môžeme definitívne prísť, keď ich neposunieme do regiónov. Máme tu povereného premiéra Hegera, ktorý je zároveň minister zdravotníctva a financií, zakladá svoju stranu. Eurofondom a ich čerpaniu sa vôbec nevenuje,“ uviedol Richard Raši.

Téme čerpania eurofondov sa v Správach RTVS venoval redaktor Ivan Tománek:

„Ľudia, ktorí mali sedem rokov na to, aby vyčerpali celú obálku, vyčerpali len tretinu. Dnes varujú, že nám prepadnú eurofondy. Robíme všetko pre to, aby neprepadli,“ zareagoval Heger.

Je teda na samosprávach a obciach, aby svoje projekty do konca roka dokončili, a aby nám ich Brusel preplatil.

Na hrozbu, že Slovensku prepadnú eurofondy však upozorňuje nielen opozícia, ale aj štátni analytici či Národná banka Slovenska (NBS). Európske peniaze by pri tom mali byť ťahúňom našej ekonomiky.

„Máme tu naozaj vážny problém. Naše analýzy poukazujú na výrazné meškania,“ priblížil guvernér NBS Peter Kažimír.

Vinu nesú aj minulé vlády

Opozícia síce kritizuje súčasný kabinet, analytik však pripomína, že preborníkmi v čerpaní eurofondov neboli ani minulé vlády.

„Keď sa pozrieme na koniec predchádzajúceho obdobia – v roku 2015 – tak to bolo úplne to isté. Fondy sa čerpali na poslednú chvíľu. A na koniec sa podarilo čerpať aj Bratislave, ktorá k tomu nemá prístup. Z nevyčerpaných eurofondov sa kupovali električky, čo tiež nebol pôvodný zámer,“ skonštatoval analytik INESS Radovan Ďurana.

Podľa slov povereného premiéra ho uisťujú z jednotlivých rezortov, že sa eurofondy stihnú vyčerpať do konca roka. „Nemalo by prepadnúť ani jedno euro,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika