Na hlavný obsah

Slovensko nemá kapacity skontrolovať všetko obilie a potraviny z Ukrajiny. Inšpektorov je málo a kvalitné testy sú drahé

Dôsledná kontrola by stála 90-tisíc eur denne.

Slovensko nemá kapacity skontrolovať všetko obilie a potraviny z Ukrajiny. Inšpektorov je málo a kvalitné testy sú drahé
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Skontrolovať všetko obilie a potraviny z Ukrajiny potravinoví inšpektori nezvládnu. Dôsledná kontrola by stála 90-tisíc eur denne. Toľko peňazí štátni veterinári nemajú.

Inšpektori tvrdia, že podávajú výkony na hranici možností. Bez pomoci štátu to však nepôjde.

Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Samuel Vlčan (nom. OĽANO) rozhodol, že štátna veterinárna správa skontroluje všetku múku, ktorá sa u nás predáva od augusta minulého roka.

„Odkedy sa začala tá pšenica z Ukrajiny voziť, skontrolujeme, aby sme si boli na 100 percent istí, že žiadna kontaminácia a riziko ohrozenia zdravia neexistuje,“ vyhlásil.

Šéf potravinových inšpektorov upozorňuje, že nie sú schopní zvládať spätne kontrolu múky a obilia z Ukrajiny a súčasne kontrolovať denný dovoz. Chýbajú peniaze na nových inšpektorov, ktorí by nával ďalšej práce zvládali.

Téme sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Monika Maťová:

„Momentálne máme v systéme úradnej kontroly 884 ľudí. Sme poddimenzovaní. Za posledných päť rokov nám narástli činnosti, zmenou legislatívy, zmenou okolností o 50 percent,“ tvrdí ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR Jozef Bíreš.

Drahé testy

Laboratóriá tiež trpia na deficit ľudí. Špičková technika je drahá. Cena jedného testu nie je zanedbateľná. „Podľa rozsahu parametrov sa pohybuje od 900 do 3 000 eur,“ priblížil Bíreš.

Dodal, že 3000 eur stojí ten najdôslednejší test. Zdôraznil, že nízky počet pracovníkov dokáže podať len obmedzený výkon. „Dokážu urobiť tých 50 vzoriek týždenne,“ vyhlásil.

Tvrdí, že na to, aby sme vyšetrili všetko by potrebovali urobiť denne 20 až 30 analýz.

„Ľahko si vyrátame, že 30 kontrol krát 3 000, to je zhruba 90-tisíc eur denne. Krát 20 pracovných dní, tak sme na sume 2 milióny mesačne,“ upozorňuje predseda Výboru NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Jaroslav Karahuta (Sme rodina).

„Ak bude potreba, tak z našej kapitoly im presunieme ďalšie prostriedky, lebo je fakt, že testovanie dnes robíme vo zvýšenej miere,“ prisľubil Vlčan.

Jaroslav Karahuta upozorňuje, že kontrolovať treba dovoz potravín nielen z Ukrajiny, ale aj z ostatných krajín mimo Únie. V rozpočte na budúci rok na to treba pamätať sumou 30 miliónov eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko