Na hlavný obsah

Slovensko nemá na plošnú pomoc pre všetkých, pomáhať treba cielene. Zhodli sa koaliční aj opoziční poslanci

Kritizovali protiinflačnú iniciatívu obchodných reťazcov.

Slovensko nemá na plošnú pomoc pre všetkých, pomáhať treba cielene. Zhodli sa koaliční aj opoziční poslanci
Zľava poslanec Miroslav Kollár, Jana Bittó Cigániková, Peter Pčolinský a György Gyimesi v diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12. Foto: RTVS

„Úradnícka vláda prinesie viac chaosu ako pokoja,“ uviedol nezaradený poslanec Národnej rady (NR) SR Miroslav Kollár v nedeľu (2. 4.) v politickej diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12. Reagoval tak na vyjadrenie prezidentky Zuzany Čaputovej, ktorá opäť pohrozila úradníckou vládou.

Zváži ju v prípade, ak sa potvrdí porušenie zákona dočasne povereným ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO). Ten mal neoprávnene nahliadnuť a manipulovať s utajovanými skutočnosťami zo zahraničia.

Poslankyňa Jana Bittó Cigániková (SaS) uviedla, že ak sa potvrdí zneužitie právomocí povereným ministrom Mikulcom, je to vážny problém. „Prezidentka má maximálnu podporu strany SaS. Vie, čo má robiť a my budeme jej rozhodnutie akceptovať,“ dodala.

Aj Peter Pčolinský (Sme rodina) vyjadril podporu prezidentkinmu rozhodnutiu. „Na nahliadnutie do takýchto dokumentov musíte mať certifikát. Ten dostávate na základe oprávnenia, ktorému predchádza bezpečnostná previerka. Tú však pán minister nemá,“ vysvetlil. Prezidentka si podľa neho počká na výsledok brannobezpečnostného výboru NR SR.

Situácia v parlamente

Podľa poslanca Györgya Gyimesiho (OĽANO) fatálne zlyháva dočasne poverený premiér Eduard Heger. „Vláda sa viac venuje Ukrajine, ako problémom Slovákov,“ uviedol v diskusii. Na to zareagovala Bittó Cigániková.

„Toto sú len slová, no činy sú iné. Áno, Slovákov trápi núdza, ale čo robí OĽANO v parlamente? Mali sme 22 návrhov na obmedzenie interrupcií, ktoré posielali do druhého čítania,“ uviedla pričom spomenula aj návrhy na zákaz tranzícií osôb, zákaz dúhových vlajok či odmenu 500 eur za účasť na voľbách, s ktorými poslanci OĽANO prišli.

Podpredseda parlamentu Pčolinský uviedol, že má dosť cirkusu v parlamente. K „legislatívnemu chaosu“, ako sa o súčasnej situácii v parlamente vyjadril Kollár, povedal: „Musíme túto krajinu priviezť k voľbám. Buďme normálni, nerobme z toho ešte väčší cirkus, ako je a riešme, čo je podstatné.“

Podstatná je cielená pomoc

Podstatná je podľa všetkých diskutujúcich cielená pomoc najchudobnejšej vrstve obyvateľstva. Slovensko, aj napriek tomu, že patrí medzi bohatšie krajiny, nemá na plošnú pomoc všetkým. Navyše tým u ľudí vytvárame falošnú nádej, že sa má štát postarať o všetkých,“ vysvetlil Kollár.

Plošné rozhadzovanie peňazí podľa Pčolinského len roztáča inflačnú špirálu. „To potvrdzujú aj ekonómovia,“ dodal s tým, že ľudia tento rok pocítia viac peňazí v peňaženkách.

Bittó Cigániková kritizovala viaceré návrhy klubu OĽANO, medzi nimi napr. príspevok 200 eur na dieťa, ktorý nazvala „volebnou loďou OĽANO“. „Týka sa to 27 percent rodín, ale 70 percent ľudí to zaplatí,“ povedala s tým, že takéto plošné opatrenia sa často týkajú ľudí, ktorí pomoc nepotrebujú. Spomenula tiež obedy zadarmo, ktoré v parlamente presadila strana Sme rodina.

Kritizovala tiež iniciatívu obchodných reťazcov a agrorezortu, v ktorej reťazce zastropujú ceny pri vybraných potravinách na najbližšie tri mesiace. „Podali sme podnet na Protimonopolný úrad SR. Bola to podľa nás kartelová dohoda,“ priblížila.

Problémom je podľa Pčolinského aj lacné obilie z Ukrajiny. „Naše obilie nebudú mať farmári kde uskladniť a komu predať, lebo máme plné sýpky lacného obilia z Ukrajiny,“ povedal.

Zároveň požiadal kolegov, aby nepozerali na to, kto prišiel s návrhom riešenia, ale na jeho efektivitu. Narážal tým na okrúhly stôl, ktorý k téme hľadania riešenia zdražovania potravín zvolala opozičná strana Smer-SD. „Všetko je v štádiu rokovaní, treba si ešte sadnúť s odborníkmi,“ dodal.

Diskusnú reláciu monitoroval aj redaktor RTVS Ivan Tománek:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko