Na hlavný obsah

Slovensko v budovaní veterných turbín zaostáva. V blízkej dobe by sa to malo zmeniť

Momentálne sú v rôznych fázach projekty veterných parkov za zhruba 1,5 miliardy eur.

Slovensko v budovaní veterných turbín zaostáva. V blízkej dobe by sa to malo zmeniť
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Slovensko je na chvoste krajín Európskej únie v budovaní veterných elektrárni. Upozorňuje na to Slovenská asociácia fotovoltického priemyslu (SAPI). Napríklad susedné Poľsko vyrobí viac ako 7 800 megawattov z veternej energie, u nás sú to iba tri megawatty.

Ministerstvá hospodárstva aj životného prostredia o probléme vedia. V blízkej dobe plánujú zmeny.

Tak ako fúka vietor v Rakúsku, fúka aj na Slovensku. Rozdiel je však v tom, že naši susedia ho využívajú na výrobu elektriny. Kým okolité krajiny budujú veterné elektrárne u nás za dve dekády nevznikla ani jedna.

„Súvisí to, samozrejme, s tým, že veterné elektrárne musia, bohužiaľ, na Slovensku podliehať pomerne dlhému povoľovaciemu procesu. Predpokladáme, že takýmto tempom skôr ako v roku 2026 alebo 2027 ani do prevádzky na Slovensku nepribudnú,“ zhodnotil člen Výkonného výboru SAPI Ján Lacko.

Budovaniu veterných elektrární na Slovensku sa v reportáži venoval redaktor RTVS Ivan Tománek:

„Zjednodušíme predpisy v oblasti tejto alternatívnej energetiky maximálne, ako sa len dá. A takisto budeme podporovať vznik veterných parkov. Nechceme krajinu, kde by boli individuálne rozosiate turbíny. Vieme si predstaviť veterné parky tam, kde to meteorologické podmienky umožňujú,“ vyhlásil poverený minister životného prostredia Ján Budaj.

Nielen veterné turbíny, ale aj solárne panely

Poverený minister hospodárstva Karel Hirman avizuje, že čoskoro predstaví spolu s Jánom Budajom systémový prístup, ako môžeme veternú energiu na Slovensku využiť.

„Súhlasím s asociáciou, že sme za 20 rokov prakticky neurobili nič. Ale objektívne si povedzme, že stavať vrtule hocikde v krajine tiež nie je riešením. Navyše objektívne jednou z hlavných prekážok výstavby veterných elektrární na Slovensku sú environmentálne otázky,“ upozornil Hirman.

Znehodnotenia krajiny, či nadmerného hluku sa obávajú napríklad aj obyvatelia z okolia Drahoviec pri Piešťanoch. Vyrásť by tam malo 7 turbín, ktoré by mohli zabezpečiť elektrinu pre 40-tisíc domácností. Obyvatelia preto spísali petíciu.

Posudzovanie v Drahovciach je zatiaľ na začiatku. Analytik vníma veternú energiu ako vhodný doplnok do celkového energetického mixu krajiny. Budovať veterné elektrárne by sme však mali ruka v ruke so solárnymi panelmi.

„Nakoľko vo všeobecnosti bývajú obdobia, kedy solárne elektrárne neprodukujú energiu a sú to zároveň často obdobia, kedy veterné elektrárne produkujú energiu,“ priblížil analytik portálu Energie-portal.sk Radovan Potočár.

Momentálne sú v rôznych fázach projekty veterných parkov za zhruba 1,5 miliardy eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko