Na hlavný obsah

Slovensko zatiaľ nezruší zákaz dovozu ukrajinského obilia. Vlčan tak reagoval na podmienku EÚ

Tá sľubuje uvoľniť 100 miliónov eur pre päť krajín.

Slovensko zatiaľ nezruší zákaz dovozu ukrajinského obilia. Vlčan tak reagoval na podmienku EÚ
Na ilustračnej snímke obilie. Foto: RTVS

Slovensko zatiaľ nezruší zákaz dovozu ukrajinského obilia. Poverený minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan tak reagoval na podmienku Európskej únie.
Tá sľubuje uvoľniť 100 miliónov eur pre päť krajín, no len ak prehodnotia zákaz.

K Poľsku, Maďarsku a Bulharsku sa tento týždeň pridalo aj Slovensko. Tieto štyri členské štáty Európskej únie zakázali dovoz lacného obilia z Ukrajiny. Podľa Európskej komisie však týmto rozhodnutím porušili prístupové zmluvy a asociačnú dohodu medzi Európskou úniou a Ukrajinou.

Dovozu ukrajinského obilia sa venovali redaktori RTVS Diana Kovaľová a Martin Hílek:

„Veľmi jasne sme povedali, že tieto jednostranné kroky sú neakceptovateľné,“ uviedol hovorca Európskej komisie Eric Mamer.

Brusel žiada, aby krajiny zákaz dovozu ukrajinského obilia zrušili. Ak tak urobia, Únia uvoľní 100 miliónov eur pre päť členských krajín, ktoré susedia s Ukrajinou. Poverený minister pôdohospodárstva rozhodnutie meniť neplánuje.

„Jasne sme EK vysvetlili, že, samozrejme, tie kompenzácie sú potrebné, lebo veľká časť lacnej ukrajinskej poľnohospodárskej produkcie je už dnes v Európe na našich sýpkach a tie peniaze sú naozaj potrebné. Zákaz zatiaľ nezrušíme, ja len zopakujem výzvu na EK, čakáme na ich celoeurópske riešenie,“ ozrejmil Vlčan.

„Tieto členské krajiny, ktoré to zaviedli napriek nesúhlasu EK by jednoducho mali v tomto vydržať a tlak na EK na prijatie celoeurópskeho riešenia aj takouto formou by mali na tom tlaku trvať,“ uviedol predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Emil Macho.

Návrh celoeurópskeho riešenia

Európska komisia okrem spomínanej dotácie avizuje aj požadované celoeurópske riešenie.

„Navrhujeme európsky systém, ktorý by tento problém vyriešil. No záleží to na tých členských krajinách, ktoré tieto jednostranné opatrenia prijali.,“ dodal Mamer.

Brusel navrhuje, aby sa do 5. júna zastavil dovoz pšenice, kukurice, slnečnice a repky z Ukrajiny do EÚ. Zákaz by sa netýkal tranzitu týchto plodín. Podľa členských štátov treba zoznam zakázaných komodít doplniť a tiež predĺžiť obdobie, dokedy bude zákaz platiť. Členovia Európskej únie majú opäť rokovať na budúci týždeň.

Po rozšírení obáv z toho, že v ukrajinskom obilí, ktoré spracovávali v slovenských mlynoch je zvýšené množstvo pesticídov, začalo celoslovenské testovanie múky. Kontrolóri overujú vzorky všetkých druhov múk, ktoré sa na u nás vyrábajú.

České kontroly nenašli vo vzorkách obilnín, mäsa či vajec z Ukrajiny nič nevyhovujúce. Česko preto nemá dôvod, aby zakázalo dovoz týchto produktov. Povedal to minister pôdohospodárstva Zdeněk Nekula. Praha kontroluje dovoz aj z iných krajín. Testujú pri nich napríklad aj to, či neobsahujú ťažké kovy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet