Na hlavný obsah

Slovensku chýbajú policajti. Najviac ich potrebujú v dvoch krajoch

Polícia potrebuje nových ľudí.

Slovensku chýbajú policajti. Najviac ich potrebujú v dvoch krajoch
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Vyše 20-tisíc policajtov na Slovensku nestačí. Polícia potrebuje nových ľudí. Robí preto nábor. Minulý rok skončilo takmer tisíc policajtov. Najviac chýbajú v Trnavskom a v Bratislavskom kraji.

“Ak si fyzicky zdatný, zdravotne spôsobilý, bezúhonný a šikovnosť a spoľahlivosť je tvojou silnou stránkou, neváhaj a podaj si prihlášku k Policajnému zboru ešte dnes,“ povedala hovorkyňa KR PZ v Košiciach Lenka Ivanová. Aj takto lákajú na sociálnej sieti nových kolegov do Policajného zboru.

„V rámci Policajného zboru je najviac voľných tabuľkových miest na Krajskom riaditeľstve PZ v Trnave a na KR PZ v Bratislave,“ priblížila hovorkyňa ministerstva vnútra Zuzana Eliášová.

Nedostatku policajtov na Slovensku sa v reportáži venoval redaktor RTVS:

Nová krv v policajnom zbore si vyžaduje aj plánované zmeny. „Plánujeme posilniť priamy výkon služby, najmä službu poriadkovej polície. Výrazným spôsobom plánujeme posilniť aj príslušníkov Policajného zboru, ktorí vykonávajú preventívne aktivity,“ uviedla hovorkyňa prezídia PZ SR Denisa Bárdyová.

Stále väčší záujem zo strany dievčat

Zvýšený záujem registrovali policajné školy v časoch vyššej nezamestnanosti, či počas korona krízy. Aktuálnym trendom je, že o povolanie v Policajnom zbore, má záujem stále viac žien a dievčat.

„Napríklad v 1. ročníku bakalárskeho štúdia kadetského, máme viac dievčat,“ uviedla rektorka Akadémie PZ SR Lucia Kurilovská.

Niektorých záujemcov o prácu v policajnej rovnošate, odrádza pokles spoločenského statusu, nedostatočné finančné ohodnotenie, ale aj rozmiestňovanie nových policajtov, ďaleko od domova. Ministerstvo vnútra pripravuje reformu, ktorá má kritizované skutočnosti obmedziť.

“Súčasťou reformy bude aj nový systém platových náležitostí príslušníkov Policajného zboru, ktorý bude dostatočne motivačný a atraktívny. Taktiež pripravujeme  zníženie vekovej hranice na vstup do služobného pomeru, či kompletnú modernizáciu materiálno- technického vybavenia Policajného zboru a podobne,“ vymenúva Bárdyová.

Noví policajti budú môcť byť na základe svojej žiadosti, najneskôr po roku služby, preložení na iný útvar.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko