Na hlavný obsah

Slovenský pozemkový fond bude meniť riaditeľa. Výberové konanie vyhral Peter Marušák

Ide o pravú ruku dosluhujúceho šéfa Marosza.

Slovenský pozemkový fond bude meniť riaditeľa. Výberové konanie vyhral Peter Marušák
Slovenský pozemkový fond. Foto: RTVS

Slovenský pozemkový fond bude meniť riaditeľa. Výberové konanie vyhral Peter Marušák. Ide o pravú ruku dosluhujúceho šéfa Jána Marosza, ktorého niektorí zamestnanci obviňujú z korupcie aj z vyhrážania. Mimovládka upozorňuje, že výmena riaditeľov, ktorí sa poznajú, fondu dobré meno neprinesie.

Inštitúcia, ktorú v minulosti zviditeľnili korupčné kauzy a nekonečné čakanie na pozemky. Do jej najvyššieho kresla si chcela sadnúť jedna kandidátka a päť kandidátov. Geodet, špecialista na procesy vo verejnej správe, aj zamestnanci fondu. Medzi nimi aj dlhoročný podnikateľ v poľnohospodárstve Peter Marušák presvedčil komisiu najviac.

Slovenskému pozemkovému fondu sa venovala redaktorka RTVS Barbora Šišoláková:

„Som teda nadobudol jednak praktické skúsenosti ale aj odborné, čo sa týka agorezortu,“ uviedol na výberovom konaní úspešný kandidát na generálneho riaditeľa SPF Marušák.

„My sa s takýmto záverom výberovej komisie nestotožňujeme, a ja som bol jeden z dvoch členov komisie, ktorý nepodporili pána Marušáka,“ spresnil analytik Transparency International Slovensko Ľuboš Kostelanský.

Marušák dnes zastáva na fonde rovno dve funkcie – zástupcu riaditeľa v odbore nájmov, a dočasne aj v odbore poľovníctva. So súčasným riaditeľom Jánom Maroszom sú spolužiaci zo strednej školy, a na fond ho prijal bez výberového konania. Mimovládna organizácia chce predísť korupčným praktikám.

„Vnímame, že aj kroky dosluhujúceho riaditeľa prešetruje polícia, aj za jeho pôsobenia mohlo dôjsť k niektorým sporným krokom a rozhodnutiam, a v prípade že by Marušák nastúpil po ňom do fondu, tak by mohol teoreticky po ňom zametať prípadné prešľapy,“ dodal Kostelanský.

„Je to pravá ruka pána Marosza, ja sa čudujem a som prekvapený že prečo napríklad tá výberová komisia nezohľadnila všetky tie okolnosti a s akým dôvodom vymenovala tohto človeka ale asi je to tak nastavené,“ povedal člen Výboru pre pôdohospodárstvo a ŽP Richard Takáč (Smer-SD).

„Smer sa nemusí obávať, nedovolíme aby sa SPF vrátilo do doby, kedy ho viedol Smer. Nechal som to na odbornú komisiu, a ide mi naozaj o to, aby to bol človek odborník,“ vysvetlil poverený predseda vlády Eduard Heger.

Dosluhujúci riaditeľ Ján Marosz ani úspešný kandidát sa k výhradám nevyjadrujú. Chcú počkať, kým sa o novom šéfovi rozhodne definitívne. Prvé slovo bude mať minister pôdohospodárstva, druhé vláda. A keďže tá je iba v poverení, celé to musí odsúhlasiť prezidentka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko