Na hlavný obsah

Snaha o premenovanie Ulice Dr. Jozefa Tisu vo Varíne trvá už 30 rokov

Spor stále pokračuje.

Snaha o premenovanie Ulice Dr. Jozefa Tisu vo Varíne trvá už 30 rokov
Na snímke tabuľa označujúca Ulicu Dr. Jozefa Tisu. Foto: RTVS

Snaha o premenovanie ulice pomenovanej po Jozefovi Tisovi trvá už 30 rokov. Ulica je v obci Varín pri Žiline. Pomenovanie po prezidentovi vojnového slovenského štátu vzbudzuje emócie nielen u obyvateľov. Názov odmietajú historici, aj Ústredný zväz židovských obcí na Slovensku.

Zákon na Slovensku dnes zakazuje pomenovávať ulice a ďalšie verejné priestranstvá po predstaviteľoch vojnového slovenského štátu.

Pred 30 rokmi to tak nebolo. Po vzniku samostatného Slovenska v roku 1993 ulicu hrdinu Slovenského národného povstania kapitána Pfliegela vo Varíne premenovali na Ulicu Dr. Jozefa Tisu. Podľa historikov je to absurdné a protiprávne.

,,Jozef Tiso bol najvyšší predstaviteľ totalitného režimu, bol hlavou štátu, ktorý kolaboroval s nacistickým režimom. Ten potláčal základné občianske a ľudské práva obyvateľov Slovenska,“ priblížil predseda Ústredného zväzu židovských obcí na Slovensku Richard Duda.

Ulici vo Varíne sa venovali redaktori RTVS Andrea Šuvadová a Vladimír Záborský:

Žaloba prokurátora

Spor trvá už 30 rokov. Mali ho na stole miestni poslanci, bývalá nezávislá poslankyňa Lenka Ticháková získala za svoj boj za nový názov ulice ocenenie Biela vrana. K zmene neprispelo ani to, že poslanci Národnej rady SR nechali obciam pri názvoch voľné ruky. Dnes má Žilinský krajský súd na stole pre názov ulice žalobu prokurátora Generálnej prokuratúry SR.

„Predmetná vec nie je právoplatne skončená. V súčasnosti súd vykonáva procesné úkony súvisiace s doručovaním vyjadrení účastníkov konania,“ uviedol hovorca Krajského súdu v Žiline Jozef Michňa.

„Čakám, kedy príde definitívne rozhodnutie. Obec nemá problém ani s riešením, že zostane pôvodná tabuľa, ani s tým, že bude nová,“ vysvetlil starosta obce Varín Michal Cvacho.

Na to, ako sa Slovensko vysporiadalo s tragickou minulosťou upozorňuje nová publikácia Dokumentačného strediska holokaustu. Zmenu názvu Tisovej ulice podporujú aj umelci. Medzi nimi napríklad aj Marián Labuda ml., ktorý stvárnil Jozefa Tisa na divadelných doskách. „Je pre mňa nemysliteľné, aby sa ulica volala po niekom, kto si podával ruku s Hitlerom,“ povedal herec.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny