Na hlavný obsah

SNS chce spájať menšie strany. Prvou je Život-NS Tomáša Tarabu

Nejde však o zlučovanie strán.

SNS chce spájať menšie strany. Prvou je Život-NS Tomáša Tarabu
Na snímke vľavo predseda strany SNS Andrej Danko a vpravo predseda strany Život - Národná strana Tomáš Taraba. Foto: TASR

Na kandidátke Slovenskej národnej strany (SNS) do parlamentných volieb 2023 sa objavia aj predstavitelia strany Život-NS. Na tlačovej konferencii to v stredu (12. 4.) oznámili predsedovia strán Andrej Danko a Tomáš Taraba.

Predseda strany Život-NS Tomáš Taraba bude mať na kandidátke miesto číslo päť. V prvej desiatke by mala mať jeho strana ešte jedného kandidáta, nebudete to však ani jeden z poslancov Kuffovcov. Taraba prezradil, že Filip Kuffa bude figurovať okolo dvadsiateho a jeho otec Štefan okolo tridsiateho miesta.

Danko zároveň oznámil, že SNS bude rokovať aj s ďalšími menšími stranami, ktorým ponúka miesto na vlastnej kandidátke. Podľa jeho slov však nejde o „spájanie či vytváranie koalície“. Slovenská národná strana chce s jednotlivými kandidátmi uzatvárať individuálne zmluvy.

Bývalý predseda Národnej rady SR už oslovil politické strany, ktorých preferencie nedosahujú päť percent. Prezradil, že blízko k dohode má s ďalšími troma subjektami, vrátane strany Slovenský Patriot europoslanca Miroslava Radačovského.

Tabák a Šimkovičová majú dvere otvorené

Taraba ani Danko nevylúčili spoluprácu s poslankyňou Romanou Tabák. „Budem ten, kto bude hovoriť, že by tam pani Tabák mala byť,“ skonštatoval Taraba. Spolupracovať by chcel aj s Martinou Šimkovičovou, avšak dodal, že finálne slovo má vo všetkých prípadných spoluprácach predseda strany SNS.

Tabák reagovala, že s Dankom ani Tarabom zatiaľ nerokovala. „Ak sa rokovania medzi mnou a SNS uskutočnia, budeme vás informovať,“ dodala. Spájanie národných síl na kandidátke SNS považuje za sympatické a podporuje ho.

Andrej Danko v minulosti opakovane vyzýval na vytvorenie veľkého politického národného bloku so Smerom-SD, Hlasom-SD a menšími politickými stranami. Opozičné strany však podľa neho odmietajú akékoľvek rokovania, a preto oslovuje menšie subjekty.

„SNS súčasne pokračuje v rokovaní so stranou Národná koalícia, stranou Slovenský Patriot a ďalšími, ktoré sa v prieskumoch agentúr objavujú,“ uviedla v utorok (11. 4.) hovorkyňa SNS Zuzana Škopcová. Rokovania s Národnou koalíciou potvrdil aj Andrej Danko.

Téme sa venovala aj redaktorka RTVS Katarína Wildová:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko