Na hlavný obsah

Sociálna poisťovňa odpustila penále z dlhov už desiatkam tisíc Slovákov

Generálny pardon platí už dva mesiace.

Sociálna poisťovňa odpustila penále z dlhov už desiatkam tisíc Slovákov
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Desaťtisíce dlžníkov majú odpustené penále z dlhov v Sociálnej poisťovni (SP). Týka sa tých, ktorí vyplatili istinu z dlžnej sumy. Už dva mesiace platí generálny pardon.

SP eviduje viac ako milión dlžníkov. Na poistnom jej do konca vlaňajšieho júla dlhovali zhruba 600 miliónov eur. Penále sa vyšplhalo na takmer 900 miliónov eur. Overiť si, či poistenci spĺňajú podmienky na odpustenie úrokov z omeškania, môžu aj na stránke SP.

„SP vytvorila dva vyhľadávače. Zadáte vaše identifikačné číslo, pod ktorým vás eviduje SP a následne hneď dostanete informáciu, či máte dlh, alebo či vám chýba mesačný výkaz,“ vysvetlil hovorca poisťovne Martin Kontúr.

Generálnemu pardonu sa v Správach RTVS o 14.00 h venovala redaktorka Diana Kovaľová:

Ľudia alebo firmy, ktorí už v minulosti istinu zo svojho staršieho dlhu zaplatili a ostalo im uhradiť len penále, o jeho odpustenie nemusia žiadať. Sociálna poisťovňa to urobí automaticky. „Tí, ktorých sa to týka, o tom dostanú písomnú informáciu. Teda tí, ktorí splnili podmienky, a uhradili dlžné poistné pred 1. júlom 2022,“ spresnil Kontúr.

Generálny pardon bol na Slovensku naposledy pred 13 rokmi. Mnohí zamestnávatelia či živnostníci opätovnú možnosť odpustenia penále využili. „Vítame toto rozhodnutie, ktoré aspoň čiastočne zmierni dosah koronakrízy na jednotlivých zamestnávateľov a SZČO v najviac dotknutých odvetviach,“ uviedla Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení SR.

„Avšak takýto generálny pardon sa nikdy nesmie stať pravidlom, aby sme nečelili v budúcnosti akémusi morálnemu hazardu. V podobe, že zamestnávatelia alebo SZČO by zo špekulatívnych dôvodov neplatili odvody s očakávaním, že opäť príde generálny pardon,“ ozrejmil tajomník Republikovej únie zamestnávateľov Martin Hošták.

Sociálna poisťovňa bude dlžníkom odpúšťať penále hromadne – raz mesačne. Poslednýkrát v auguste, dovtedy musia mať zaplatenú istinu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika