Na hlavný obsah

Sonda Juice začala svoju osemročnú púť k Jupiteru. Raketa Ariane 5 na druhý pokus úspešne odštartovala

Prvý štart zrušili pre výstrahu pred bleskami.

Sonda Juice začala svoju osemročnú púť k Jupiteru. Raketa Ariane 5 na druhý pokus úspešne odštartovala
Úspešný štart rakety Ariane 5. Foto: Európska vesmírna agentúra

Z kozmodrómu Kourou vo Francúzskej Guyane v piatok (14. 4.) úspešne odštartovala raketa Ariane 5 so sondou Juice, ktorá tým začala svoje osemročné putovanie k Jupiteru.

Úlohou prvej európskej misie k tejto najväčšej planéte slnečnej sústavy je preskúmať miestny systém a trojicu ľadových mesiacov, kde sa pokúsi zistiť, či by na nich mohol existovať život.

Raketa Ariane 5 vzlietla o 14.15 h SELČ, teda krátko po deviatej hodine ráno miestneho času. V riadiacom stredisku panovalo sústredené ticho prerušované len oznámeniami o splnení čiastkových vytýčených cieľov.

Pozrite si video zo štartu rakety Ariane 5:

Pôvodne na štvrtok (13. 4.) plánovaný štart ESA krátko pred nakopnutím motorov odložila pre výstrahu pred bleskami. „Cesta k Jupiteru potrvá osem rokov, jeden deň preto nič neznamená,“ povedal Stéphane Israël, šéf francúzskej spoločnosti Arianespace, ktorá štart zabezpečovala.

Cieľom misie je preskúmať planetárnu sústavu Jupitera a jeho tri ľadové mesiace. Europa, Callisto a obrovský Ganymedes podľa vedcov pod ľadovou vrstvou skrývajú oceány, ktoré by potenciálne mohli byť miestom pre vznik života. Juice je vybavená desiatimi prístrojmi vrátane optických kamier, spektrometrov či snímačov elektrického a magnetického poľa.

ESA na projekte prvej európskej sondy, ktorá preskúma Jupiter, pracuje už od začiatku minulého desaťročia. Misia vyšla na približne 1,6 miliardy eur. Na vývoji a testovaní sondy a zariadení sa podľa ESA podieľalo vyše 2 000 ľudí z 23 krajín.

Štartu sondy Juice sa venoval aj redaktor RTVS Jozef Pikula:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet