Na hlavný obsah

Sonda k Jupiteru neodletela. Pre nepriaznivé počasie museli štart rakety odložiť

Ďalší pokus sa uskutoční v piatok o 14.14 h.

Sonda k Jupiteru neodletela. Pre  nepriaznivé počasie museli štart rakety odložiť
Raketa Ariane 5, ktorá ponesie sondu Juice. Foto: Európska vesmírna agentúra

Štart rakety Ariane 5 so sondou Juice vo štvrtok (13. 4.) pre nepriaznivé počasie na kozmodróme v Kourou vo Francúzskej Guyane na poslednú chvíľu odložili. Ďalší pokus sa uskutoční v piatok (14. 4.), oznámila Európska vesmírna agentúra (ESA).

„Dnešný štart je odložený pre nebezpečenstvo bleskov,“ uviedla ESA len niekoľko minút pred vypustením rakety plánovaným na 14.15 h SELČ. Nosná raketa Ariane 5 je aj so sondou v bezpečí a v dobrom stave.

„Štartové okno je veľmi krátke, ale opakuje sa každý deň, najmenej po dva nasledujúce týždne. Zajtra bude ďalší pokus o 14.14 h SELČ,“ informoval ČTK Ondrej Santolík z oddelenia kozmickej fyziky Ústavu fyziky atmosféry Akadémie vied ČR, ktorý sa podieľal na prístroji, ktorý bude pri Jupitere skúmať elektromagnetické vlny.

Ak raketa neodštartuje v najbližších dvoch týždňoch, ďalšia príležitosť pre štart z tropickej Francúzskej Guyany sa naskytne v auguste.

Sondu Juice po štarte čaká osemročná cesta k Jupiteru, pri ktorej využije gravitáciu Zeme, Mesiaca a Venuše.

Cieľom misie je preskúmať planetárnu sústavu najväčšej planéty slnečnej sústavy a ľadové mesiace planéty. Europa, Callisto a obrovský Ganymedes podľa vedcov pod ľadovou pokrývkou skrývajú oceány, ktoré by potenciálne mohli byť miestom pre vznik života.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet