Na hlavný obsah

Soul by mohol poskytnúť vojenskú pomoc Ukrajine, naznačil to tamojší prezident

Pomohli by pri rozsiahlom útoku na civilné ciele.

Soul by mohol poskytnúť vojenskú pomoc Ukrajine, naznačil to tamojší prezident
Juhokórejský prezident Jun Sok-Jol. Foto: TASR/AP

V prípade rozsiahleho útoku na ukrajinských civilistov by Južná Kórea mohla Kyjevu poskytnúť pomoc nad rámec humanitárnej a ekonomickej podpory. Uviedol juhokórejský prezident Jun Sok-jol v rozhovore s agentúrou Reuters.

Podľa nej ide o prvý náznak, že Soul po vyše roku od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu mení postoj o pomoci Kyjevu. Juhokórejský prezident na budúci týždeň odletí do Spojených štátov na štátnu návštevu.

Juhokórejská vláda podľa Juna skúma možnosti, ako pomôcť pri obrane a obnove Ukrajiny, podobne ako Južná Kórea dostala medzinárodnú pomoc počas kórejskej vojny v rokoch 1950-53.

„Ak nastane situácia, ktorú medzinárodné spoločenstvo nemôže tolerovať, ako napríklad akýkoľvek rozsiahly útok na civilistov, masaker alebo závažné porušenie vojnového práva, môže pre nás byť ťažké trvať iba na humanitárnej alebo finančnej podpore,“ uviedol juhokórejský prezident.

Podľa Reuters ide o prvý náznak ochoty Soulu poskytnúť Ukrajine zbrane po tom, čo to viac ako pred rokom vylúčil.

Južná Kórea, ktorá je významným spojencom USA a kľúčovým výrobcom delostreleckej munície, sa napriek rastúcemu tlaku západných spojencov snažila vyhnúť tomu, aby si znepriatelila Rusko pre juhokórejské spoločnosti, ktoré tam pôsobia, aj vplyvu Moskvy na Severnú Kóreu.

„Domnievam sa, že rozsah pomoci na obranu a obnovu krajiny, ktorú nezákonne napadli podľa medzinárodného, ako aj podľa vnútroštátneho práva, nebude obmedzený,“ povedal juhokórejský prezident. „Avšak vzhľadom na naše vzťahy so stranami zapojenými do vojny a vývoj na bojisku prijmeme najvhodnejšie opatrenia,“ dodal.

Stretne sa s Bidenom

Jun budúci týždeň odcestuje do Washingtonu. Tam sa stretne s americkým prezidentom Joom Bidenom pri príležitosti 70. výročia spojenectva oboch krajín.

Na stretnutí chce usilovať o „hmatateľné výsledky“ s cieľom zlepšiť reakciu na hrozby KĽDR. Tá zintenzívnila vojenské testy a minulý týždeň odpálila svoju prvú medzikontinentálnu balistickú raketu na pevné palivo.

Soul podľa Juna plánuje posilniť svoje prieskumné a spravodajské schopnosti a vyvinúť „vysoko účinné zbrane“, aby zamedzil ďalším severokórejským hrozbám.

„Ak medzi Južnou a Severnou Kóreou vypukne jadrová vojna, pravdepodobne nepôjde len o problém medzi dvoma stranami,. Celá severovýchodná Ázia by pravdepodobne ľahla popolom. Tomu treba zabrániť, „povedal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet