Na hlavný obsah

Soul chce spolupracovať s NATO, aby vedel lepšie čeliť provokáciám Pchjongjangu

Chce tiež ďalej poskytovať podporu pri vojne na Ukrajine.

Soul chce spolupracovať s NATO, aby vedel lepšie čeliť provokáciám Pchjongjangu
Ľudia sledujú správy o Severnej Kórei na železničnej stanici v Soule. Foto: TASR/AP

Južná Kórea a ďalšie štáty indo-pacifického regiónu rokovali koncom týždňa vo Vilniuse so zástupcami aliancie NATO o rozšírení spolupráce s cieľom čeliť stupňujúcim sa provokáciám Severnej Kórey, uviedlo v sobotu (22. 4.) ministerstvo zahraničných vecí Kórejskej republiky.

Ako informovala agentúra Jonhap, konferencia sa konala vo štvrtok (20. 4.) a v piatok (21. 5.) vo Vilniuse a stretli sa na nej vysokí predstavitelia členských štátov NATO a ich indo-pacifických partnerov – Južnej Kórey, Japonska, Austrálie a Nového Zélandu.

Námestník kórejského ministra zahraničných vecí pre multilaterálne a globálne záležitosti Pak Jong-min počas stretnutí vo Vilniuse zdôraznil potrebu dohodnúť sa na spoločnej reakcii na raketové a jadrové „provokácie Severu.“ Poukázal na to, že ide o globálny problém ohrozujúci režim Zmluvy o nešírení jadrových zbraní (NPT).

Pak sa vo Vilniuse stretol aj s námestníkom litovského ministra zahraničných vecí Mantasom Adoménasom a avizoval, že Kórea bude pokračovať v poskytovaní podpory zameranej na obnovenie mieru na Ukrajine.

Diskusie vo Vilniuse sa uskutočnili v rámci príprav vrcholného summitu NATO, ktorý sa v litovskej metropole bude konať 11. a 12. júla. Aj na ňom sa očakáva účasť vedúcich predstaviteľov Japonska, Južnej Kórey, Austrálie a Nového Zélandu, doplnila agentúra Jonhap.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet