Na hlavný obsah

Špeciálne upravené terénne vozidlá hasičom pomôžu hasiť lesné požiare v ťažko dostupnom teréne

Boli zostrojené podľa požiadaviek samotných hasičov.

Špeciálne upravené terénne vozidlá hasičom pomôžu hasiť lesné požiare v ťažko dostupnom teréne
Vozidlá pre hasičov. Foto: RTVS

Hasičský a záchranný zbor má po rokoch ďalšiu novú techniku. Špeciálne upravené terénne vozidlá pomôžu hasiť lesné požiare v ťažko dostupnom teréne.

Šesť nových 4×4 vozidiel, je zostrojených podľa požiadaviek samotných hasičov. Majú špeciálne zvýšený podvozok a nádrž na 3 000 litrov vody, s výkonom čerpadla
2 000 litrov za minútu.

,,Výbava je minimalizovaná na to, aby sme tieto vozidlá mohli použiť najmä v ťažko dostupnom teréne. Vieme byť efektívnejší pri zdolávaní najmä lesných požiarov preto, že toto vozidlo vieme umiestniť takticky na najvyššie miesto požiariska a dodávať hasebnú látku z vozidiel, ktoré sú pod nim. Toto nám doplna vrchol reťazca, ktorý v tom horskom prostredí môžeme využiť,“ ozrejmil prezident Hasičského a záchranného zboru Pavol Mikulášek.

Špeciálnym vozidlám sa venovala redaktorka RTVS Andrea Škutová:

Podľa hasičov ide o unikátne vozidlá s vysokou priechodnosťou a v slovenských horských podmienkach sú na vysokej úrovni. Vraj presne takéto vozidlá potrebovali.

Dve nové terénne autá zostanú na západnom Slovensku. Dve po výcviku vo vojenskom obvode na Záhorí presunú na stredné a ďalšie dve na východné Slovensko.

,,Hasiči naozaj pri takýchto zásahoch riskujú to najdôležitejšie a to svoje životy. V uplynulých rokoch boli nasadzovaní nie len na Slovensku na hasenie ťažkých požiarov v ťažko dostupných terénoch, ale aj v zahraničí kde urobili kus poctivej práce. Je to pre nás veľká vec,“ dodal poverený minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO).

Rezort vnútra plánuje v rámci skvalitňovania pracovných podmienok hasičov rozdať aj ďalšie vozidlá.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko