Na hlavný obsah

Spojené štáty vyslali na Blízky východ ponorku na jadrový pohon

Je schopná niesť 154 striel s plochou dráhou letu Tomahawk.

Spojené štáty vyslali na Blízky východ ponorku na jadrový pohon
Na snímke amerického námorníctva ponorka s jadrovým pohonom. Foto: TASR/AP

Spojené štáty vyslali na Blízky východ ponorku na jadrový pohon schopnú niesť 154 striel s plochou dráhou letu Tomahawk, uviedlo americké vojenské námorníctvo. Ponorka v oblasti operuje na podporu americkej piatej flotily, ktorá má základňu v Bahrajne.

Ako poznamenala agentúra AP, ide o krok, ktorý vyzerá ako demonštrácia sily voči Iránu v súvislosti s napätými vzťahmi medzi oboma krajinami.

Americké námorníctvo o tom, kde rozmiestnilo svoje ponorky, informuje len zriedka. Hovorca piatej flotily Timothy Hawkins odmietol komentovať, aké je poslanie ponorky, ani prečo bola do oblasti nasadená.

„Ponorka Florida dorazila do regiónu už vo štvrtok a v piatok (7. 4.) začala preplávať Suezským prieplavom,“ uviedol vo svojom vyhlásení Hawkins. „Je schopná niesť až 154 striel Tomahawk a bola nasadená pri americkej piatej flotile, aby jej pomohla zabezpečiť regionálnu námornú bezpečnosť a stabilitu,“ dodal.

Americká piata flotila hliadkuje v kľúčovom Hormuzskom prielive, kadiaľ preplávajú ropné tankery s 20 percentami svetovej spotreby ropy. Americké lode v Perzskom zálive sa v uplynulých rokoch opakovane dostávali do kontaktu s ozbrojenými člnmi iránskych Revolučných gárd. Tie cielene prechádzali v ich kurze práve pri plavbe Hormuzským prielivom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet