Na hlavný obsah

Správa o slobode médií: Slováci nedôverujú médiám, sťažujú sa na obmedzovanie slobody prejavu

Pozitívne sa vníma nový mediálny zákon.

Správa o slobode médií: Slováci nedôverujú médiám, sťažujú sa na obmedzovanie slobody prejavu
Ilustračná snímka. Foto: Pixabay.com

Dôvera verejnosti médiám je na Slovensku nízka, dosahuje iba 37 percent. Slováci sa domnievajú, že bezpečnosť štátu sa využíva ako zámienka na obmedzovanie slobody prejavu. Vyplýva to zo Správy o slobode médií, ktorú v pondelok (24. 4.) zverejnila Únia občianskych slobôd pre Európu (Liberties).

Správa sa zaoberá hlavným vývojom v oblasti slobody médií v roku 2022 v 18 krajinách EÚ vrátane Slovenska. Zameriava sa na tri témy: slobodu a pluralitu médií; bezpečnosť a ochranu novinárov; a slobodu prejavu a šírenia informácií.

Ruská invázia na Ukrajinu podľa správy vlani významne ovplyvnila európske mediálne prostredie.

Na šírenie ruskej propagandy na sociálnych médiách reagovala EÚ tlakom na veľké digitálne platformy, aby zakročili proti ruským štátnym účtom. Zároveň uvalila sankcie proti ruským štátnym médiám a vyzvala na ďalšie opatrenia na boj proti dezinformáciám na internete.

Správa naznačila, že vo väčšine krajín EÚ vo všeobecnosti nedošlo k pokroku v oblasti slobody médií, v niektorých krajinách sa situácia dokonca zhoršila.

V mnohých krajinách je pre novinárov čoraz ťažšie vykonávať svoju prácu. Čelia obťažovaniu, fyzickým a verbálnym útokom, a to najmä v online prostredí či počas protestov. Množí sa aj využívanie strategických žalôb proti účasti verejnosti (SLAPP), ktoré novinárov zaťažujú nákladmi na právnu obhajobu.

Pozitívne vníma nový mediálny zákon

Na Slovensku, podobne ako v Írsku, verejnoprávne médiá bojujú s finančnými problémami. Správa pripomína aj zrušenie koncesionárskych poplatkov na Slovensku.

Koncentrácia vlastníctva médií ohrozuje podľa správy pluralitu názorov v Česku, Francúzsku, Chorvátsku, Maďarsku, Poľsku, Slovinsku a Taliansku. Nespravodlivé a nejasné prideľovanie štátnej reklamy a dotácií sa uvádza ako problém v Maďarsku a Poľsku, kde provládne médiá dostávajú neúmernú finančnú podporu.

V oboch krajinách je sporná aj nezávislosť regulačných orgánov pre médiá a telekomunikácie. Verejnoprávne médiá zostávajú pod kontrolou vlády v Maďarsku a Poľsku a najnovšie čelia politickému tlaku novej vlády vo Švédsku.

Správa pozitívne vníma, že na Slovensku od augusta 2022 platí nový mediálny zákon, ktorým sa zriadil Register partnerov verejného sektora, umožňujúci verejnosti zistiť, kto skutočne stojí za konkrétnymi médiami.

Redakcie na Slovensku sú povinné zverejniť zoznam všetkých investorov a darcov, ktorí v priebehu roka poskytli príspevky nad dvetisíc eur, inak im hrozí pokuta až do výšky 100-tisíc eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko