Na hlavný obsah

Stále viac ľudí na Slovensku má problém so spánkom. Záujem o lieky s melatonínom stúpa

Slovensko ich vstup na trh prísnejšie regulovať neplánuje.

Stále viac ľudí na Slovensku má problém so spánkom. Záujem o lieky s melatonínom stúpa
Ilustračná snímka liekov. Foto: RTVS

Stále viac ľudí má problémy so spánkom. Mnohí siahajú po výživových doplnkoch a liekoch s obsahom melatonínu. V Česku ich regulujú prísnejšie. Slovenské úrady zatiaľ opatrenia nechystajú.

V porovnaní s obdobím pred 100 rokmi sa skrátil náš spánok o hodinu a pol. Je to daň za dnešný životný štýl – hovoria lekári. Práve melatonín je hormón, ktorý ovplyvňuje zaspávanie, a preto sa stal súčasťou mnohých výživových doplnkov či liekov. Záujem o ne je enormný.

Záujmu o lieky s melatonínom sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Ľubomíra Hulínová:

„Spotreba registrovaných liekov s účinnou látkou Melatonín medziročne vyše sedemnásobne stúpla. Zatiaľ čo v roku 2021 bola spotreba 5,5 tisíca balení, v roku 2022 vyskočila na vyše 41-tisíc,“ informovala hovorkyňa Národného centra zdravotníckych informácií Veronika Daničová.

Do tejto spotreby nie sú započítané výživové doplnky. Český ústav pre kontrolu liečiv začal výrobky s melatonínom, pre potenciálne nežiaduce účinky, regulovať prísnejšie. „Zaradil prípravky s obsahom melatonínu v dennej dávke 0,5 miligramu a viac k liečivám, čiže nemôžu byť doplnkami stravy,“ uviedla hovorkyňa portálu MojaLekáreň.sk Alexandra Štullerová.

Lieky sa testujú aj regulujú

Výrobca lieku totiž musí, na rozdiel od výrobcu výživového doplnku, liek otestovať a uviesť pri ňom všetky nežiaduce účinky. U nás sa vo výživových doplnkoch môže vyskytovať aj vyššia denná dávka melatonínu, než tá, ktorú český ústav označil za kritickú. Lieky však regulujeme.

„Legislatíva je podľa nášho ústavu pre kontrolu liečiv nastavená dobre. Vedľajších účinkov sa neobávajú ani naši lekári,“ vysvetlila viceprezidentka Slovenskej lekárnickej komory Miroslava Snopková.

Pľúcny lekár Imrich Mucska tvrdí, že sa lekári zatiaľ nestretli s nejakými závažnejšími nežiaducimi účinkami. Užívanie melatonínu treba podľa neho konzultovať s lekárom alebo lekárnikom. Pre tých, ktorý majú krátkodobý problém, môžu siahnuť aj po voľnopredajných baleniach. Užívanie by však nemalo presiahnuť dva až tri mesiace.

„Ak je porucha spánku trvajúca dlhšia ako tri mesiace, tak v takom prípade treba jednoznačne vyhľadať špecialistu, aby on rozhodol, či ten melatonín je alebo nie je vhodný,“ vysvetlil Mucska.

Lekárnici tiež pripomínajú, že sú tu aj iné alternatívy. „Z tých voľnopredajných najčastejšie odporúčame lieky s obsahom niektorých druhov bylín, ako sú valeriála lekárska, medovka lekárska, prípadne chmelové šištice a ten je vhodný aj na dlhodobé používanie,“ uzavrela Snopková.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko