Na hlavný obsah

Štát má dva mesiace, občania iba dva týždne. Žiadateľka o vdovský dôchodok poukázala na nekorektnosť Sociálnej poisťovne

Na príspevok čaká podľa svojich slov pridlho.

Štát má dva mesiace, občania iba dva týždne. Žiadateľka o vdovský dôchodok poukázala na nekorektnosť Sociálnej poisťovne
Ilustračná snímka - pobočka Sociálnej poisťovne. Foto: RTVS

Štát žiada od ľudí, aby dokumenty dodali do dvoch týždňov. No sám si na rozhodnutia dopraje čas dva mesiace. Takúto skúsenosť má vdova so Sociálnou poisťovňou (SP). Na dôchodok čaká pridlho.

Vdovy a vdovci s jedným dieťaťom už nemusia čakať do dôchodkového veku. V januári sa znížila veková hranica, a tak môžu vdovský dôchodok poberať od 57 rokov.

„Naša iniciatíva diskriminovaných žien vdov bola čiastočne úspešná. Prešli určité zmeny zákona a na základe toho som si podala novú žiadosť o priznanie vdovského dôchodku,“ priblížila vdova Nora Matiašovská.

Téme sa venovala redaktorka RTVS Iveta Vanková:

Do SP ju zaniesla 17. januára. Odpoveď dostala až o dva mesiace s tým, že má ešte doložiť čestné vyhlásenie a potvrdenie z banky. Stihnúť to musela do dvoch týždňov. Pani Matiašovská žiadosť doplnila a opäť zaniesla na pobočku.

„Informovali ma, že budem musieť čakať ďalších 60 dní. Oni si stanovia lehotu 60 dní na to, aby vôbec odpovedali, a od nás chcú 15 dní. Zdá sa mi tá lehota absolútne nekorektná,“ spresnila pani Matiašovská.

„Sociálna poisťovňa má zo zákona 60 dní na rozhodnutie o priznaní dávky. Môže sa stať v ojedinelých prípadoch, keď je situácia komplikovanejšia, že sa lehota môže predĺžiť o ďalších 60 dní,“ vysvetlil hovorca SP Martin Kontúr.

Sociálna poisťovňa má od nového roka na starosti aj vyplácanie rodičovského bonusu a generálny pardon. Napriek tomu sa o personálnom posilnení inštitúcie neuvažuje. Prácu má čiastočne odbremeniť digitalizácia verejnej správy, na ktorú majú smerovať aj peniaze z plánu obnovy, no sú to projekty budúcnosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika