Na hlavný obsah

Štát môže prísť do konca roka o desiatky miliónov eur. Podľa SaS vláda zlyhala pri nákupe elektriny

Viní dodatok k memorandu so Slovenskými elektrárňami.

Štát môže prísť do konca roka o desiatky miliónov eur. Podľa SaS vláda zlyhala pri nákupe elektriny
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Štát môže prísť do konca roka o desiatky miliónov eur. Strana SaS tvrdí, že vláda zlyhala pri nákupe elektriny. Podľa nej za to môže dodatok k memorandu so Slovenskými elektrárňami. Poverený minister hospodárstva hovorí, že dodatok len ošetruje to, čo v predchádzajúcom znení memoranda chýbalo.

Namiesto vyše šesť terawathodín elektrickej energie, 2,7. Toľko elektriny za zvýhodnenú cenu sú podľa dodatku k memorandu povinné dodať Slovenské elektrárne domácnostiam.

Elektrickej energii sa venovala redaktorka RTVS Diana Kovaľová:

„Počas každého rokovania s riaditeľom SE sme boli na MH ubezpečení, že tá elektrina na roky 23, 24 je v plnom objeme pre všetky domácnosti a zrazu sa dozvedáme, že tomu tak celkom nemusí byť,“ uviedol Karol Galek (SaS), člen Výboru NR SR pre hospodárske záležitosti.

Zníženie dodávok lacnejšej elektriny domácnosti nepocítia, tvrdí analytik portálu Energie-portal.sk Radovan Potočár. Dôležitý je totiž všeobecný hospodársky záujem, ktorý začiatkom roka prijala vláda. Podľa neho domácnostiam musí byť dodaná elektrina za zvýhodnenú cenu, 61 eur za megawathodinu. Ak nebudú stačiť dodávky od SE, zvyšok zabezpečí SPP.

Strata až 100-miliónov

Strana SaS hovorí, že SPP tak môže do konca roka prísť o zhruba 100-miliónov.

Podľa Memoranda celkový objem elektriny, ktorý nebude môcť byť dodaný v tomto roku, Slovenské elektrárne plánujú v budúcom roku v plnej výške finančne kompenzovať Slovenskému plynárenskému priemyslu. Obyvatelia Slovenska, SPP ani štátny rozpočet tak nebudú finančne dotknutí.

Poverený minister hospodárstva hovorí, že dodatok k memorandu len opravuje nedostatky, ktoré boli v pôvodnom znení, podpísanom Richardom Sulíkom (SaS). Jednou z podmienok zvýhodnenej elektriny bolo úplné spustenie tretieho bloku jadrovej elektrárne v Mochovciach.

Situáciu s nákupom elektriny za zvýhodnené ceny chce opozičná SaS riešiť aj na parlamentnom výbore pre hospodárske záležitosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko