Na hlavný obsah

Štát NATO, ktorý nesplní obranné plány, ohrozí bezpečnosť všetkých, povedal Pavel

Stretol sa aj s držiteľom najvyššej vojenskej funkcie Aliancie.

Štát NATO, ktorý nesplní obranné plány, ohrozí bezpečnosť všetkých, povedal Pavel
Prezident Českej republiky Petr Pavel v Bruseli. Foto: ČTK / Šulová Kateřina

Členské krajiny Severoatlantickej aliancie budú mať po chystanom schválení novej obrannej stratégie väčšiu zodpovednosť. Štát, ktorý nebude plniť svoje obranné plány, ohrozí bezpečnosť všetkých ostatných. Po svojom štvrtkovom (20. 4.) rokovaní v bruselskej centrále NATO to novinárom povedal český prezident Petr Pavel.

Spojenci vrátane Česka si podľa neho pre ruskú agresiu na Ukrajine musia uvedomiť, že bezpečnosť nie je len vecou armády, ale celej spoločnosti.

Pavel, ktorý aliančné sídlo dobre pozná ako bývalý predseda Vojenského výboru NATO, sa vo štvrtok stretol so súčasným držiteľom najvyššej vojenskej funkcie Aliancie Robom Bauerom.

Bavili sa o niekoľko tisícoch strán rozsiahlom obrannom pláne, ktorý alianční experti v Bruseli v týchto dňoch dolaďujú pred júlovým summitom vo Vilniuse, kde by ho mali schváliť lídri.

V reakcii na Ruskom vedenú vojnu na Ukrajine podľa Pavla Aliancia svoje plány prvýkrát v histórii spojí s konkrétnymi vojenskými silami a dobou pohotovosti, po ktorú budú k dispozícii. NATO po začiatku invázie vytvorilo bojové skupiny v krajinách svojho východného krídla, v týchto zoskupeniach pracujú aj českí vojaci, ktorí vedú skupinu na Slovensku. Podľa prezidenta nové plány posilnia zodpovednosť jednotlivých štátov.

„Doteraz nenaplnenie niektorých cieľov znamenalo v podstate len ich odloženie v čase. Teraz v tom novom (pláne) to bude znamenať, že štát, ktorý nesplní ciele, ku ktorým sa zaviazal, ohrozí úplne bezprostredne bezpečnosť všetkých ostatných, „povedal Pavel.

V stredu rokoval so Stoltenbergom

Prezident už v stredu (19. 4.) rokoval s generálnym tajomníkom Aliancie Jensom Stoltenbergom, s ktorým sa mal pôvodne stretnúť až dnes. Šéf NATO však plány zmenil kvôli svojej dnešnej návšteve Ukrajiny. Podľa Pavla mu o svojej ceste nepovedal, lebo „je profesionál“.

Na Ukrajinu sa v najbližších dňoch chystá aj český prezident, ktorý so Stoltenbergom preberal práve možnosti jej bezprostrednej vojenskej, ale aj dlhodobej podpory.

„Naše názory na Ukrajinu a na riešenie problémov sa zhodujú, takže tie správy, ktoré na Ukrajinu povezieme, budú veľmi podobné,“ dodal Pavel.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet