Na hlavný obsah

Štát podporí vznik 30 nových ambulancií, vyhradili na to 10 miliónov eur

S niektorými už uzavreli zmluvu.

Štát podporí vznik 30 nových ambulancií, vyhradili na to 10 miliónov eur
Dočasne poverený predseda vlády SR Eduard Heger počas tlačovej konferencie na tému: Riešime nedostatok ambulancií v regiónoch v rámci návštevy Polikliniky Zlaté Moravce. Foto: SITA/Martin Havran

Ministerstvo zdravotníctva plánuje podporiť v tomto roku vznik 30 ambulancií všeobecných lekárov pre dospelých a pediatrov. Informoval o tom vo štvrtok (13. 4.) poverený predseda vlády Eduard Heger na tlačovej konferencii v Zlatých Moravciach.

V pláne obnovy na podporu vzniku nových ambulancií do roku 2025 vyčlenili viac ako 10 miliónov eur. V rámci výzvy ministerstva zdravotníctva bolo podaných 27 žiadostí o príspevok, z toho 21 bolo úspešných, dve sú v procese hodnotenia. Uzatvorených už bolo 12 zmlúv.

Medzi žiadosťami bolo osem žiadostí pediatrov a 19 všeobecných lekárov pre dospelých. „Postupne s uchádzačmi podpisujeme zmluvy. Prichádzame so systematickým riešením dlhoročného problému, ktorý vlády pred nami neriešili,“ uviedol Heger.

Maximálna výška príspevku v okrese, kde je nedostatok lekárov, je 50-tisíc eur, ale v konkrétnej obci alebo v meste to môže byť až do 60 624 eur. Príspevok ministerstvo vypláca počas 12 mesiacov v štyroch častiach podľa rastu počtu pacientov.

Cieľom príspevku je finančná kompenzácia nákladov pri zriaďovaní a prevádzkovaní ambulancií počas prvého roka ich fungovania.

Zlaté Moravce predstavujú kritický región

Zlaté Moravce figurujú na zozname kritických regiónov z hľadiska nedostatku všeobecných lekárov. Jedným z lekárov, ktorý uspel so žiadosťou o finančný príspevok, je Pavol Laurov. Na prelome apríla a mája plánuje otvoriť svoju ambulanciu v Zlatých Moravciach. Pracoval v Bratislave, ale aj vďaka plánu obnovy sa rozhodol vrátiť do svojho domovského regiónu.

„Priestor som preberal dva mesiace dozadu, potrebná bola úplná rekonštrukcia. Zakladanie ambulancie vyžaduje nemalé finančné náklady a bola to pre mňa veľká pomoc,“ povedal Laurov. Ako ďalej dodal, v Zlatých Moravciach v najbližších rokoch treba generačnú obmenu, pretože mnohí lekári zvažujú odchod do dôchodku.

Výzvu bude rezort zdravotníctva vyhlasovať každoročne až do roku 2025. Najbližšiu výzvu naplánovali na tretí kvartál tohto roka. Ako uviedol štátny tajomník ministerstva zdravotníctva Michal Palkovič, zrejme v nej príde k viacerým zmenám.

„Budúcu výzvu pripravujeme aj v spolupráci s pánmi županmi, ktorí ju aktívne pripomienkujú. Bavíme sa aj na tému včasnejšieho vyhlásenia výzvy tak, aby sme vedeli adresnejšie cieliť na regióny, kde je akútny nedostatok lekárov,“ povedal.

Prehodnocovať tiež budú možnosť skrátenia skúmania profesnej histórie lekára z troch rokov na jeden rok. Prilákať sa budú snažiť aj lekárov, ktorí sú v zahraničí, aby sa vrátili naspäť na Slovensko. Samosprávne kraje budú mať po novom určený počet príspevkov, ktoré budú môcť alokovať podľa svojej potreby. Rezort zdravotníctva tiež zvažuje zvýšenie výšky príspevku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko