Na hlavný obsah

Štát si posvieti na lacné ukrajinské obilie. Farmárom chce pomôcť vykúpením minuloročnej úrody

Špekulantom hrozia vysoké pokuty.

Štát si posvieti na lacné ukrajinské obilie. Farmárom chce pomôcť vykúpením minuloročnej úrody
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Agrorezort plánuje vykupovať od farmárov minuloročnú úrodu obilia, ktorá im ostala v skladoch. Farmári z toho vinia špekulantov predávajúcich na Slovensku ukrajinské obilie. Tomu by však mal byť koniec. Tieto zásielky začne dôslednejšie kontrolovať finančná správa (FS), ktorá v odôvodnených prípadoch avizuje vysoké pokuty.

Obilie z Ukrajiny je lacné, lebo tamojší poľnohospodári majú k dispozícii lacnejšiu pracovnú silu, pohonné látky a iné pravidlá postrekovania. Tamojšie obilniny pritom mali cez Slovensko len prechádzať.

Ich nekalý predaj v SR však spôsobil, že producentom ostáva v skladoch minuloročná úroda, ktorú nevedia predať zo ziskom. Patrí k nim aj Juraj Hatala z Nových Zámkov. „Problém nastane niekedy v septembri, keď sa začne zberať slnečnica a kukurica. Nebudeme to mať kam dávať,“ skonštatoval.

Téme sa v relácii Rádiožurnál venoval redaktor RTVS Marián Kukelka:

Ministerstvo pôdohospodárstva na pomoc v tejto situácii žiada vyčleniť 30 miliónov eur z rezortu financií. „Ktoré si vieme predstaviť, že by sme použili na podporu skŕmenia úrody z minulého roka prostredníctvom živočíšnej výroby u domácich producentov,“ vysvetlila generálna tajomníčka služobného úradu Zuzana Nouzovská.

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) sa o tejto možnosti dozvedela z tlačovej konferencie a počká si na detaily. „Pokiaľ však skutočne pôjde o systémový návrh, ako pomôcť pestovateľom s odpredajom obilia a zároveň ho použiť pre naše hospodárske zvieratá, tak by mohlo ísť o vhodnú formu podpory,“ povedala hovorkyňa SPPK Jana Holéciová.

Za porušenie hrozia vysoké pokuty

Štát si zároveň chce posvietiť na transport obilia z Ukrajiny cez naše územie. Za úlohu to dostala finančná správa.

„Dovolím si dopredu varovať všetkých, ktorí sa rozhodli, že by na vstupe do republiky deklarovali, že budú cez naše územie iba tranzitovať a následne zásielku vyložia niekde na našom území. Budeme veľmi pozorne dohľadávať miesta, kde dochádza k zloženiu a budeme dávať nekompromisné pokuty za porušenie režimu,“ uviedol prezident FS Jiří Žežulka.

O probléme rokoval s predstaviteľmi Ukrajiny v Kyjeve aj dočasne poverený premiér Eduard Heger. „Na stole je viacero riešení. Jednak to, čo navrhujú Poliaci, že kontajneri budú zaplombované – s týmto sa stotožňuje aj ukrajinská strana. Alebo potom, že obilie sa využije cez program OSN,“ dodal.

Lacnú úrodu Ukrajina pôvodne vyvážala do rozvojového sveta. Vojna a obsadenie prístavov jej to však skomplikovalo.

Problémom s obilím sa v Správach RTVS o 19.00 h venovala aj redaktorka Monika Maťová:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika