Na hlavný obsah

Prokurátor sa odvolal proti rozsudku, ktorý oslobodil expremiéra Babiša v kauze Čapí hnízdo

Išlo v ňom o dotačný podvod.

Prokurátor sa odvolal proti rozsudku, ktorý oslobodil expremiéra Babiša v kauze Čapí hnízdo
Snímka zo súdneho konania s českým expremiérom a predsedom hnutia ANO Andrejom Babišom v dotačnej kauze Čapí hnízdo. Foto: TASR

Štátny zástupca (prokurátor) Jaroslav Šaroch podal odvolanie proti rozsudku v dotačnej kauze Čapí hnízdo. Začiatkom roka v nej sudca Mestského súdu v Prahe Jan Šott oslobodil českého expremiéra Andreja Babiša a niekdajšiu manažérku holdingu Agrofert Janu Nagyovú. Informoval o tom server Seznam Zprávy.

Šaroch podľa tohto spravodajského webu podal takzvané blanketové odvolanie. Neuvádzajú sa v ňom konkrétne dôvody, prečo sa odvolal. Tie má doplniť do 5. mája. Lehotu na podanie mal do štvrtka tohto týždňa. Minulý týždeň sudca Šott dokončil písomné znenie rozsudku, ktoré má podľa portálu seznam.zprávy.cz 107 strán.

Nagyovú obžalovali zo spáchania trestného činu dotačného podvodu a poškodzovania finančných záujmov Európskej únie. Babiša obžalovali z trestného činu napomáhania dotačnému podvodu.

Podľa súdu sa však nepreukázalo, že skutok popísaný v obžalobe naplnil podstatu trestného činu.

Podľa obžaloby Nagyová požiadala o dotáciu 50 miliónov českých korún (približne dva milióny eur) na stavbu multifunkčného centra Farmy Čapí hnízdo.

Dotácia bola určená malým a stredným podnikom. Preto vraj Babiš na prelome rokov 2007 a 2008 zaistil vyvedenie spoločnosti z holdingu Agrofert a akcie previedol na svoje deti a partnerku.

Po určitom čase sa firma opäť stala súčasťou Agrofertu. Podľa prokurátora prevody akcií boli účelové s cieľom získať peniaze, na ktoré by inak firma nemala nárok.

Podľa Šotta sa však jednoznačne preukázalo, že o účelový krok nešlo. Dokazujú to podľa neho svedectvá, ktoré tvrdia, že Nagyová sa začala dotáciou zaoberať až po prevode spoločnosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet