Na hlavný obsah

Stovky detí ročne v Európe predčasne umrú na následky znečisteného vzduchu

Vyššie je aj riziko, že budú trpieť chronickým ochorením.

Stovky detí ročne v Európe predčasne umrú na následky znečisteného vzduchu
Ilustračná snímka. Foto: pixabay.com

Znečistenie vzduchu v Európe ročne spôsobí predčasné úmrtie najmenej 1 200 detí a dospievajúcich, hoci sa situácia zlepšuje. Zlá kvalita vzduchu tiež zvyšuje riziko, že v dospelosti budú títo ľudia trpieť chronickými ochoreniami. Vo svojej správe to v pondelok (24. 4.) uviedla Európska agentúra pre životné prostredie (EEA).

Deti sú podľa agentúry ohrozenejšie ako dospelí, pretože sa ich orgány ešte len vyvíjajú a majú slabší imunitný systém. V ich neprospech v tomto ohľade hovorí aj to, že sú bližšie k zemi a teda ku znečisteniu, sú fyzicky aktívnejšie a trávia viac času vonku.

Bezprostredným dôsledkom je častejší vznik astmy a alergií aj ťažkosti s dýchaním. EEA preto odporúča zamerať preventívne opatrenia na okolie vzdelávacích zariadení.

„Napriek zlepšeniam v posledných rokoch zostáva v mnohých krajinách, najmä v strednej a východnej Európe a v Taliansku, úroveň rôznych znečisťujúcich látok nad limity odporúčanými Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO),“ cituje zo správy agentúra AFP.

Najhoršie sú na tom obyvatelia údolia rieky Pád v Taliansku, oblastí blízko uhoľných elektrární a mnoho veľkých miest. Správa navyše nezahŕňa situáciu v Spojenom kráľovstve a na Ukrajine, takže celková situácia v Európe môže byť ešte horšia, podotýka AFP.

Podľa agentúry pre životné prostredie je okrem množstva prachových častíc stále príliš vysoké aj množstvo ozónu a oxidu dusičitého, píše agentúra DPA.

Správa spracovala údaje z 27 členských krajín Európskej únie a Švajčiarska, Nórska, Islandu, Lichtenštajnska a Turecka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet